Nemačke mašinovođe najavljuju štrajk od srede do petka

Nakon neuspelih pregovora o platama i radnom vremenu sa javnim železničkim operaterom Dojče ban (Deutsche Bahn – DB), sindikat GDL je pozvao mašinovođe širom Nemačke na trodnevni štrajk od srede do petka uveče, saopštio je sindikat.

„Grupa DB nije iskoristila božićno primirje da spreči kolektivnu akciju, tako što bi predstavila ponudu o kojoj se može pregovarati“, navodi sindikat koji je već nekoliko meseci u sukobu sa menadžmentom DB-a, što se ispoljilo kroz nekoliko štrajkova organizovanih prošle godine.

Mašinovođe u prevozu putnika prekinuće rad u sredu u 2.00 sata, štrajk u teretnom saobraćajuće početi u utorak u 18.00 sati, a trajaće do petka u 18.00, saopštio je sindikat.

U pitanju je najduža obustava rada koju je do sada inicirao sindikat tokom konfliktnih pregovora koje vodi sa rukovodstvom nacionalnog železničkog operatera, budući da su nemački železničari nedavno već štrajkovali, u novembru i decembru prošle godine, što je dovelo do ozbiljnih posledica po transport.

Uoči štrajka, DB je upozorio da će obustava rada imati značajan uticaj na rad železnice.

– Ovaj štrajk ne samo da je apsolutno nepotreban, već verujemo i da nije zakonski odobren – izjavio je direktor ljudskih resursa DB-a Martin Zajler, najavljujući pravnu akciju za sprečavanje štrajka.

Inače, sindikat GDL, koji predstavlja oko 10.000 zaposlenih, zahteva povećanje plata kako bi se kompenzovala inflacija, a sa rukovodstvom pregovara i o prelasku na 35-časovnu nedelju tokom četiri dana, prenosi agencija Beta.

Dojče Ban je u decembru saopštio da je na početku pregovora ponudio povećanje plata od 11 posto, kao i „kompenzacioni bonus za suočavanje sa inflacijom“ u iznosu do 2.850 eura. U poslednjem saopštenju, kompanija navodi da je prošle nedelje predstavila „proširenu ponudu“, koja predstavlja „veliki korak napred ka ispunjavanju osnovnih zahteva sindikata u pogledu radnog vremena“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор