U Nemačkoj nastupaju nova pravila za useljavanje stručnjaka

U Nemačkoj od 1. novembra stupaju na snagu izmene zakona o useljavanju kvalifikovanih radnika, kojima će biti proširen spisak zanimanja i specijalistima visokokvalifikovanim doseljenicima olakšati izdavanje „EU plave karte“.

Naime, Plava karta je boravišna dozvola koja kvalifikovanim radnicima iz zemalja van EU olakšava ulazak na lokalno tržište rada. U Nemačkoj plavu kartu izdaje nadležna Služba za strance, piše Feniks magazin.

Kao primer primene zakonskih izmena, nemački mediji navode informatičara sa velikim profesionalnim iskustvom koji više neće morati da prilažu ​​dokaze o stručnoj spremi. Pored toga, izmene će pozitivno uticati i na kompanije koje muči nedostatak kvalifikovanih radnika.

Izmenama se, između ostalog, snižavaju dosadašnje visoke granice za minimalna primanja, pa će umesto dosadašnjih 58.000 eura bruto (oko 45.500 eura za tzv. bottleneck zanimanja), radnici iz zemalja van EU od novembra morati da dokažu da godišnje zarađuju oko 15.000 eura manje.

Novim propisima se poboljšavaju i izgledi za ostanak stranih stručnjaka u Nemačkoj, čime je olakšano i spajanje porodica.

U martu sledeće godine trebalo bi da stupe na snagu zaista velike promene s obzirom na to da će, nakon podnošenja zahteva za vizu, radnici iz trećih zemalja moći da uđu u zemlju i počnu da rade dok se njihove stručne kvalifikacije priznaju, što do sada nije bilo moguće, pa je za dobijanje vize i radne dozvole bilo potrebno oko godinu dana.

Inače, EU plava karta olakšava zapošljavanje visokokvalifikovanih državljana trećih zemalja u Evropi i važi za sve zemlje osim Irske i Danske. Za dobijanje plave karte EU potrebno je dostaviti dokaz o zaposlenju u Nemačkoj sa zakonskom minimalnom platom, a donja granica minimalne plate se primenjuje za deficitarne profile poput inženjera, naučnika iz područja prirodnih nauka, matematičara, IT stručnjaka, ili medicinskih radnika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор