U nemačkim gradovima zaustavljen rast stanarina

Cene iznajmljivanja stanova u većim nemačkim gradovima prestale su da rastu u posljednjem kvartalu prošle godine, a u nekim slučajevima su počele i da padaju, pokazuje istraživanje agencije F+B koja prati kretanje cena na tržištu nekretnina.

– U poređenju s istim periodom 2018. godine, stanarine za novoiznajmljene stanove su u laganom padu od 0,3 procenta. To se posebno odnosi na područja na jugu Nemačke, uz najnapetiju situaciju na tržištu nekretnina u Minhenu – izjavio je direktor agencije Bernd Lojtner, komentarišući podatke koji ukazuju na „smirivanje tržišta“.

Cene novog iznajmljivanja stanova, bez troškova režija, najviše su padale u Garmiš-Partenkirhenu (4,4 odsto) i Štutgartu (3 posto), dok je Minhen još uvek najskuplji grad u Nemačkoj, sa 16,4 eura po kvadratu iznajmljenog stana.

U glavnom gradu Nemačke, Berlinu, gde su stanarine i cene nekretnina tokom poslednjih desetak godina zabeležile najveći rast, stanarine su u poslednjem tromesečju prošle godine pojeftinile za 1,2 posto, ali su istovremeno porasle stanarine već postojećih ugovora o stanarinama za 0,4 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор