Uskoro redovni letovi Jurovingsa između Beograda i Prištine

Nemačka avio-kompanija Jurovings, članica Lufthanza alijanse, uskoro će uspostaviti redovne avio-linije od Beograda do Prištine, na kojima će avioni Erbas A320 leteti „više puta nedeljno“, prenosi Dojče vele (DW).

U aviokompaniji objašnjavaju da još uvek nije poznat datum prvog leta, kao i da su „razna pitanja komercijalnog karaktera još uvek otvorena“. Predstavnik Jurovingsa za štampu Florijan Grencderfer je tim povodom rekao da kompanija već ima svoju bazu u Prištini gde je i sedište flote, kao i da se radi o jednoj od vodećih aviokompanija na kosovskom i hrvatskom tržištu.

Izjavi o namerama za uspostavljanje nove avio-linije prethodili su intenzivni pregovori i usaglašavanja koje je pokrenuo i vodio ambasador SAD u Nemačkoj Ričard Grenel. Generalni direktor Kosovske uprave civilnog vazduhoplovstva Eset Beriša je za DW ranije izjavio da je ovaj potez prvi korak ka otvaranju koridora i ka drugim susednim državama iz kosovskog vazdušnog prostora koji od 1999. pod kontrolom NATO-a odnosno Kfor-a.

Između Prištine i Beograda saobraćaće Erbasovi avioni A320 sa 180 sedišta, namenjeni za letove kratke i srednje dužine, sa tri vrste prostora za putnike: biznis-klasom, sekcijom sa većim razmakom između sedišta i standardnom sekcijom u zadnjem delu letilice sa oko 90 mesta.

Jurovings je kompanija koja uglavnom saobraća na linijama između nemačkih i evropskih destinacija, kao i iz destinacija nemačkog govornog područja, odnosno iz šest gradova u Austriji i tri grada u Švajcarskoj. Nakon restrukturiranja poslovanja početkom 2019. godine, kompanija se gotovo potpuno povukla iz prekookeanskih letova i trenutno saobraća na svega šest linija ka SAD, Kubi i Dominikani.

U julu ove godine Lufthanza je odlučila da smanji broj Jurovingsovih baza koje nisu profitabilne i poveća obrt u bazama koje donose zaradu, u koje spadaju aerodromi u Diseldorfu, Štutgartu, Kelnu/Bonu i Hamburgu. Pored ovih, Jurovings ima još devet baza među kojima su i Palma de Majorka i Priština. Linija Priština-Beograd biće prva avio-linija ove kompanije između destinacija koje su van nemačkog govornog područja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор