U Međunarodno pristanište u Zemunu pristao prvi kruzer

U okviru projekta “Zaplovi Srbijom“, u Zemunu je u subotu svečano otvoreno Međunarodno putničko pristanište. Prvi veliki kruzer stigao je iz Nemačke, a peedsednik Opštine Gavrilo Kovačević dočekao je turiste uz posluženje i nastup KUD “Jana“.

Lokacija na kojoj je izgrađeno pristanište za međunarodne putničke brodove do 130 metara dužine nalazi se kod Stare kapetanije, na mestu gde je nekada bio pristan, a čine ga most dužine 54,5 metara i četiri pontona sa 21 šipom, prenosi agencija Tanjug.

– Kroz Zemun prolaze tri auto-puta, deo pruge Beograd-Novi Sad-Budimpešta, a novootvoreno pristanište predstavlja faktički peti auto-put koji prolazi kroz Zemun – rekao je Kovačević i pozvao sve zainteresovane privrednike i turiste da posete Zemun, jer kako je rekao, „Zemun ima dušu varoši, i kada se u njega jednom dođe, teško se odlazi“.

On je kruzer iz Nemačke obišao sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem i direktorom Agencije za upravljanje lukama Vukom Perovićem. Tom prilikom, Vesić je podsetio da je nedavno otvoreno pristanište u Sremskoj Mitrovici, a da se završava i pristanište u Šapcu.

– Zemunsko pristanište je deveto pristanište u Srbiji i drugo pristanište u Beogradu. Imamo dva pristaništa na Savi i sedam na Dunavu. Na Dunavu imamo pristaništa u Novom Sadu, Zemunu, Smederevu, Kostolcu, Golupcu, Donjem Milanovcu i Kladovu. Kao deo projekta ‘Zaplovimo Srbijom’ predviđena je izgradnja i u Banoštoru, Sremskim Karlovcima i Apatinu. Već smo stvorili uslove da imamo domaće linije između Mitrovice, Šapca i Beograda – istakao je Vesić i dodao da smo treća zemlja kada je u pitanju broj stranih turista na rekama, odmah iza Austrije i Mađarske.

– Godine 2022. smo imali 1.419 kruzera koji su posetili Srbiju, i 135.000 putnika. Krajem avgusta tekuće godine smo već stigli do 122.000 putnika, što znači da nam je porast broja putnika porastao za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu. To nas kandiduje da postanemo zemlja sa najviše rečnih turista – dodao je Vesić.

Prema rečima direktora Agencije za upravljanje lukama Vuka Perovića, kompletno pristanište je projektovano i izgrađeno od strane domaćih firmi.

– Od danas sa ovog mesta Zemun povezujemo sa svetom i Evropom. Srbija velikim koracima ide napred kada je u pitanju broj kruzera koji dolaze u posetu. Prošle godine smo po broju poseta turista prestigli Rumuniju. Iz tog razloga je agencija zajedno sa Ministarstvom saobraćaja inicirala projekat „Zaplovi Srbijom“ – rekao je Perović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор