U Sremskoj Mitrovici otvoreno međunarodno putničko pristanište

Na Savi u Sremskoj Mitrovici juče je zvanično pušteno u rad međunarodno putničko pristanište, vredno 400.000 eura. Događaju je prisustvovao ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića koji je tom prilikom poručio da se Srbija nakon nekoliko decenija okreće rekama, kako bi pospešila razvoj vodnog saobraćaja i ukupan ekonomski razvoj zemlje.

– Srbija se decenijama ponašala kao da nema dve velike međunarodne reke, kao da nemamo to blago na kojim bi nam mnoge zemlje pozavidele. Zato se danas otvara tek osmo međunarodno pristanište u Srbiji, umesto da ih već bude bar 20. Trenutno završavamo Zemun, radićemo pristaništa u Sremskim Кarlovcima i Ramu, jer to otvara mogućnost da turisti, koji dolaze kruzerima, posete ne samo Beograd, već i druge delove Srbije – izjavio je Vesić, a objavila Agencija za upravljanje lukama Srbije.

Vesić je poručio da Srbija postaje sve značajniji logistički centar, što znači koordinaciju vazdušnog, vodnog, drumskog i železničkog saobraćaja, koja će doprineti razvoju zemlje. On je izvestio da je nedavno razgovarao sa mađarskim ministrom o uspostavljanju rečne linije Beograd – Budimpešta.

Međunarodno putničko pristanište u Sremskoj Mitrovici nalazi se u neposrednoj blizini centra grada i Arheološkog lokaliteta Carska Palata Sirmijuma i osmo je takvo u Srbiji, ali tek drugo na Savi, pored beogradskog. Međutim, u toku su pripreme za projekat pristaništa u Šapcu, što će stvoriti mogućnost uspostavljanje rečne veze između Šapca i Sremske Mitrovice, odnosno Beograda. Pristanište će moći da primi dva kruzera istovremeno, a pored međunarodnog putničkog saobraćaja, predviđen je i razvoj domaćeg linijskog saobraćaja.

Na svečanosti su prisustvovali i gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović i direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović koji je rekao je da je pre 20 godina u Srbiji radilo samo jedno pristanište, dok se danas Dunavom i Savom Srbija povezuje sa celim svetom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор