U Beogradu počeo Sajam tehnike

Pod sloganom „Inspirišemo razvoj“, juče je u sedam hala Beogradskog sajma, na više od 15.000 kvadrata izlagačkog prostora, otvoren 66. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, najstarija i najpoznatija regionalna sajamska manifestacija tog tipa.

Ovogodišnji Sajam tehnike okupio je oko 600 domaćih i stranih izlagača i drugih učesnika iz tridesetak zemalja sa četiri kontinenta, a pored pojedinačnih, organizovani su i grupni nastupi Češkе, Mađarske, Slovenije, Srbije, Kine, Republike Srpske (BiH). Na sajmu će biti angažovani svi glavni akteri srpskog inovativnog sektora, među kojima više od 50 domaćih naučno-tehnoloških parkova, visokoobrazovnih i naučno-istraživačkih institucija i organizacija, kompanija i udruženja.

Izlagački programi zasnovanisu na inovativnim tehnologijama u industrijama 4.0 i 5.0, a u hali 2C je organizovana izložba inovacija i novih tehnologija pod nazivom „Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve – zakorači u održivu budućnost“. S tim u vezi, Sajam tehnike je najveću pažnju usmerio ka inovacijama i tehnološkim novostima kojih je u različitim sektorima prijavljeno više od 100.

Posetioce očekuju CNC mašine, obradni centri, različiti alati i pribori, elektronika, automatizacija i robotika, merna oprema i uređaji, procesna tehnika, hidraulika i pneumatika, 3D i laserske tehnologije, metalurgija i livarstvo, tehnologije zavarivanja, elektroenergetika, termotehnike i KGH, kao i zelena industrija, logistika, skladištenje, industrijsko pakovanje, industrijska i kibernetska bezbednost i zaštita.

Ovako širok spektar ove godine je proširen i sa dostignućima u oblastima veštačke inteligencije i mašinskog učenja, 5G mreža, blokčej tehnologija i virtuelne stvarnosti. Izložba će predstaviti i kvantne računare, nanotehnologije, čiste energije, IoT, dronove i još mnogo toga. Zemlja počasni gost manifestacije ove godine je Kina, sa čak 22 institucije i kompanije koje će predstaviti nove tehnologije i inovacije iz kosmičkih, astronautičkih i radarskih tehnologija, dijagnostičkih i operativnih tehnologija u zdravstvu, farmaceutskih i biotehnologija, automotivnih i saobraćajnih tehnologija, veštačke inteligencije itd.

Sajam tehnike i tehničkih dostignuća će biti otvoren do petka, 24. maja, svakoga dana od 10 do 18 sati, prenosi eKapija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор