Nemačka privreda sve manje konkurentna u svetu

Nemačke proizvodne kompanije sve su manje konkurentne kako u Evropskoj uniji, tako i na svetskim tržištima, zaključuje se u poslednjem izveštaju minhenskog Instituta za ekonomska istraživanja IFO.

Naime, još od trećeg kvartala 2022. godine nemački proizvođači konstantno prijavljuju kako zaostaju za konkurencijom u Evropskoj uniji, dok je sličan trend zaostajanja na globalnim tržištima započeo već u prvom kvartalu 2022. godine, navodi se na veb stranici IFO.

Najnovije istraživanje je pokazalo da je u gotovo svim proizvodnim sektorima u Nemačkoj konkurentnost u prvom kvartalu ove godine dodatno pogoršana u odnosu na četvrti kvartal 2023. godine. Izuzetak su samo farmaceutska industrija i proizvođači proizvoda od drveta (osim nameštaja).

Što se tiče tržišta van Evropske unije, svi sektori osim industrije pića su takođe potvrdili da je njihova konkurentska pozicija sada gora u odnosu na kraj prošle godine. Sem toga, nemački proizvođači trpe pritisak i na svom domaćem tržištu gde isto tako više ne posluju tako dobro kao ranije, zaključuje se u izveštaju IFO.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор