U Lidlovoj akciji čišćenja prirode prikupljeno 8 tona otpada

U drugom delu projekta „Čisto iz ljubavi“, koji je bio usmeren na uklanjanje otpada iz prirode i podizanje svesti građana o važnosti brige o životnoj sredini, kompanija Lidl Srbija je sponzorisala društvene organizacije koje su prikupljale otpad u Pirotu, Prokuplju, na planini Jastrebac i širom Vojvodine.

Tokom realizacije prvog dela ovog projekta, volonteri Gorske službe spasavanja Srbije učestvovali u čišćenju Zvezdarske šume i Savskog nasipa u Beogradu, kao i planina Rudnik i Golija, prenosi eKapija.

– Veoma smo ponosni što smo kroz akciju uspeli da pokrenemo 500 volontera iz različitih krajeva Srbije i različite životne dobi, okupljenih oko ideje očuvanja životne sredine. Hvala im što su na pravi način pokazali kako se voli zemlja u kojoj živimo – rekla je Martina Petrović iz kompanije Lidl Srbija.

Tokom sprovođenja projekta „Čisto iz ljubavi“ prikupljeno je više od 8 tona otpada, od čega je oko 4,6 tona činio komunalni otpad, oko 2 tone papir, staklo i limenke, a čak 1,6 tona PET ambalaža i plastika. Sav otpad koji je bilo moguće reciklirati predat je na reciklažu, dok je ostatak propisno odložen uz pomoć lokalnih javno komunalnih preduzeća.

Tom prilikom, udruženje „Poželi želju“ sa Palića je očistilo staze u Subotičkoj peščari, Udruženje “Ekotopia” iz Novog Sada je očistilo izletišta oko Iriškog venca na Fruškoj gori, Udruženje “Čepom do osmeha” iz Novog Sada je čistilo centar grada i priobalje Dunava, Sportski klub „Jin Jang“ je čistio delove Vršačkog brega, a “Zeleno zvonce” iz Bačke Topole je prikupilo metalni otpad, od čije prodaje će finansirati sadnju drvoreda u očišćenom području.

Takođe, “Kanu kajak klub BSK” je očistio borčanski kanala Vizelj i park oko njega, Fondacija “Leptir” iz Zemuna je sa mladim jedriličarima čistila Dunav i priobalje u Beogradu, Planinarsko sportski klub “Jastrebac” iz Kruševca je čistio Pakašničku šumu i deo planine Jastrebac, Udruženje građana “Zaštitimo reku Toplicu” je čistilo park prirode Rastovnica, dok je “Gradska organizacija penzionera Pirot” je zajedno sa srednjoškolcima očistila zelene površine u okolini grada.

Nemačka kompanija Lidl Srbija već drugu godinu zaredom sarađuje sa GSS-om u čišćenju Srbije u skladu sa ciljevima strategije Švarc grupe (Schwarz Gruppe) „REset Plastic“, za odgovorno upravljanje plastikom, koja je usmerena na pet oblasti delovanja: od izbegavanja upotrebe plastike, recikliranja i uklanjanja iz prirode, do podsticanja ekoloških inovacija i edukacije u ovoj oblasti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор