Most „Bratoljub“ konačno otvoren za saobraćaj

Most „Bratoljub“, izgrađen na Drini između Bratunca i Ljubovije, i zajednički granični prelaz i carinski terminal Bosne i Hercegovine i Srbije danas su svečano otvorili ministar komunikacija i transporta u Savetu ministara BiH Vojin Mitrović i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin u prisustvu brojnih zvaničnika i građana.

Izgradnja ovog mosta, dugog 227 metara, trajala je od oktobra 2015. do maja 2017. godine i koštala je 13 miliona eura, a u celosti ju je finansirala država Srbija, dok je Vlada Republike Srpske finansirala izgradnju pristupnog puta od mosta do graničnog prelaza, prenosi agencija Tanjug.

Završetak izgradnje mosta i graničnog prelaza, koju je prethodni saziv Saveta ministara BiH blokirao, bila je jedna od prvih odluka predsedavajućeg sadašnjeg saziva Saveta ministara Zorana Tegeltije. Izgradnja zajedničkog graničnog prelaza i carinskog terminala na levoj obali Drine u Republici Srpskoj je započeta početkom aprila prošle godine, a finansirala ju je Uprava za indirektno oporezivanje BiH. Radovi vredni 14,5 miliona KM završeni su pre gotovo dva meseca, obavljen je tehnički prijem, pribavljene dozvole i potpisani sporazumi za početak rada graničnog prelaza.

Novi granični prelaz funkcioniosaće kao zajednički punkt carinskih i policijskih organa BiH i Srbije, prvi takve vrste u regionu. U pitanju je međunarodni granični prelaz prvog reda za dozvoljen promet robe koja podleže inspekcijskom nadzoru. Novi granični prelaz između BiH i Srbije ima tri ulazne i tri izlazne trake, kao i traku za bicikliste.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор