Trgovinska razmena Srbije i Nemačke uravnotežena

Trgovinska razmena Srbije i Nemačke poslednjih godina je gotovo izbalansirana, budući da su i izvoz i uvoz iznosili po četiri milijarde eura, pokazuju rezultati istraživanja Nemačko-srpske privredne komore (AHK Srbija) o investicionoj klimi i uslovima poslovanja u našoj zemlji.

– To znači da je Srbija izvozila isto toliko u Nemačku koliko je Nemačka izvozila u Srbiju. U oba pravca imamo po četiri milijarde. Nemačka je ranije uvek bila veći izvoznik za Srbiju nego obrnuto. Pored toga, 2021-22. godine trgovinska razmena je zaredom imala dvocifreni rast od 35 posto, što su zapanjujuće brojke. To znači da nemačka privreda i dalje ulaže u Srbiju, a to će još povećati izvoz, jer se jedan deo srpskog izvoza vrši preko nemačkih preduzeća koja proizvode polufabrikate za nemačku proizvodnju – objasnio je izvršni član Upravnog odbora AHK Srbija Alexander Markus na predstavljanju rezultata istraživanja juče u Beogradu.

On je naveo da je AHK Srbija deo jedne međunarodne mreže od 150 kancelarija nemačkih bilateralnih privrednih komora u više od 90 zemalja.

– Aktivno radimo na poboljšanju okvirnih ekonomskih uslova u Srbiji i na razvoju nemačko-srpskih spoljnotrgovinskih odnosa. Sa preko 400 članica, mi smo najveće bilateralno privredno udruženje u Srbiji. Pored toga, imamo dva zadatka koja smo sebi postavili. Prvi je razvoj dualnog obrazovanja, a drugi je razvoj održivog poslovanja i zelene ekonomije – dodao je Markus, a prenosi agencija Tanjug.

Prema rečima predsednika AHK Srbija i direktora kompanije ZF Srbija Milana Grujića, istraživanje pruža aktuelnu sliku tržišta iz ugla nemačkih kompanija, ukazuje na važne trendove i precizno ocenjuje kako ekonomsku situaciju, tako i njihovo sopstveno poslovanje.

– Sve je to značajna smernica ka ključnim privrednim i institucionalnim aspektima na koje dve zemlje treba da se fokusiraju, odnosno za konkretne korake koje mi kao komora u saradnji sa drugim institucijama i agencijama treba da preduzimamo kako bi smo i dalje unapređivali bilateralne odnose i tradicionalno nemačko srpsko prijateljstvo, uz jasan zajednički interes – poručio je Grujić i ocenio da su tokom 2022. godine ostvareni impresivni rezultati i svojevrsni rekordi.

On je podsetio da Srbija intenzivno radi na ekonomskom razvoju, uprkos izazovima na polju geopolitike i globalne ekonomije, kao i da je srpska privreda snažno orijentisana ka izvozu i kreiranju konkurentnih uslova za nove investicije, u čemu važan osnov predstavlja ubrzan infrastrukturni razvoj i stabilna energetska situacija sa konkurentnim cenama.

– Srbija je jedina zemlja u regionu koja je usvojila Zakon o dualnom obrazovanju i kontinuirano radi na promociji i osnaživanju tog sistema u cilju kreiranja obrazovnih kadrova po meri privrede. Upravo ove okolnosti privlače u Srbiju nemačke kompanije, kojih je danas 900 i koje zapošljavaju više od 78.000 ljudi. Nemačko-srpska privredna komora već više od dve decenije aktivno doprinosi transformaciji poslovne klime u Srbiji i stvaranju uslova za sigurnije i uspešnije poslovanje – rekao je Grujić.

Kako je istakao, najveće investicije nemačkih kompanija članica komore zaslužne su za rekordne finansijske i tehnološki najnaprednije investicije u Srbiji u protekloj godini, a očekivanja AHK Srbije su da će se takav trend nastaviti i da će u 2024. godini spoljnotrgovinska razmena Srbije i Nemačke dostići nivo od 10 milijardi evra.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор