Subotička fabrika auto-baterija uskoro počinje proizvodnju

Kompanija ElevenEs iz Subotice trebalo bi da do kraja godine u pilot postrojenju u tom gradu započne proizvodnju prvih evropskih LFP baterijskih ćelija, odnosno litijum-fero-fosfatnih baterija, bez kobalta i nikla. Investicija je vredna milijardu eura, a u planu je zapošljavanje do 2.000 radnika i godišnja proizvodnja 7.875 baterija.

Sekretarijat za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Grada Subotice pre dva dana je doneo rešenje da je investitoru potrebna izrada studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta „Mini pilot istražni centar“. Projekat uključuje nadogradnju, dogradnju i prenamenu postojećih objekata u proizvodni objekat površinu od 2.215 m2 u okviru zone MZ Aleksandrovo, a cilj je formiranje Istražnog centra za proizvodnju litijum-jonskih baterija. Objekat će imati laboratoriju, u okviru koje će se praviti smeša premaza, vršiti presovanje i testiranje baterija.

Kako je za eKapiju ranije rekao osnivač i izvršni direktor ElevenEs Nemanja Mikać, pilot proizvodnja u Subotici trebalo bi da počne 2023. godine, dok se početak komercijalne proizvodnje očekuje u sledećoj godini. U aprilu ove godine iz kompanije je saopšteno da je njihov prvi industrijski objekat u Subotici potpuno operativan.

U Istražnom centru proizvodnja baterija će se odvijati kroz četiri faze, počev od proizvodnje elektroda, preko sklapanja baterija, do njihovog testiranja, a predviđena je izrada tri tipa baterija – Edge256, Edge575 i Edge950, različitih po dužini. U kompaniji kažu da će njnihove baterije imati do tri puta duži životni vek od bilo koje druge na tržištu.

ElevenEs je krajem 2021. potpisao sporazum sa EIT InnoEnergy za izgradnu gigafabrike sa procenjenim godišnjim proizvodnim kapacitetom od 16 MWh nakon 2028. godine i finalizacije kompletne investicije. Inače, ElevenEs je deo multinacionalne kompanije Al Pack Group iz Subotice, koja već godinama posluje u industriji pakovanja i prerade aluminijuma.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор