U Nemačkoj nezaposlenost najveća od prošle godine

Nakon što je zapošljavanje opalo u oktobru, broj nezaposlenih u Nemačkoj je porastao na najviši nivo u više od godinu dana, što je doprinelo slabljenju i evropskog tržišta rada.

Stopa nezaposlenosti je u Nemačkoj porasla u oktobru na 5,8 posto, što je najviši nivo još od juna 2022. godine, budući da su stagnirajuća ekonomija i viši troškovi zaduživanja naveli brojne kompanije da otpuštaju radnike, prenosi Financial Times.

Kako je objavila Savezna agencija za zapošljavanje, u oktobru je evidentiran sezonski rast nezaposlenosti za 30.000 više u odnosu na prethodni mesec, čime je ukupan broj nezaposenih u najvećoj evropskoj ekonomiji porastao na 2,61 milion, ili za 165.000 više međugodišnje.

Agencija skreće pažnju i na dolazak više od milion izbeglica iz Ukrajine tokom prošle godine, što je takođe doprinelo povećanju stope nezaposlenosti. Naime, ubrzo nakon početka rata u Ukrajini, stopa nezaposlenosti je u Nemačkoj u martu prošle godine porasla sa pet procenata na 5,4 posto.

Pored toga, broj slobodnih radnih mesta koje su objavile kompanije u oktobru, opao na 749.000, što je za 12.000 manje u odnosu na prethodni mesec i za 98.000 manje posmatrano međugodišnje.

Prema podacima objavljenim ove nedelje, u trećem kvartalu ove godine Nemačka ekonomija se smanjila za 0,1 posto u odnosu na prethodni kvartal, ostavljajući je po snazi na začelju liste velikih svetskih ekonomija.

Prema očekivanjima, kada u petak budu objavljeni novi podaci, stopa nezaposlenosti u eurozoni verovatno će ostati na rekordno niskom nivou od 6,4 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор