Nemačka prehrambena industrija nema dovoljno radnika

Nemačka prehrambena industrija se bori sa ozbiljnim nedostatkom kvalifikovane radne snage, padom interesovanja za obuku na radnom mestu i sve većim troškovima proizvodnje.

– Broj slobodnih radnih mesta u nemačkoj prehrambenoj industriji je iznad evropskog proseka. Potreba za radnicima postoji već duže vreme. Nedostatak radnika uz istovremeno povećanje troškova proizvodnje su lokalni nedostaci koje politika mora da reši – potvrdila je Stefanie Sabe, direktorka Udruženja poslodavaca u industriji hrane i pića.

Prosečno vreme potrebno nemačkom proizvođaču za pronalaženje odgovarajućeg radnika sada se proteglo na čak 200 dana. Pored toga, statistički podaci s kraja marta pokazuju da se broj zaposlenih u industriji smanjio za 1,5 posto. Takođe, zabeležen je i značajan pad broja pripravnika, budući da je u ovoj delatnosti 31. marta bilo angažovano nešto više od 23.300 pripravnika, ili za 8,2 posto manje u odnosu na godinu dana ranije.

Prema podacima Udruženja poslodavaca u industriji hrane i pića, oko 6.200 kompanija u nemačkoj industriji hrane i pića trenutno zapošljava oko 637.000 radnika, prenosi seebiz.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор