Vorwerk u Preljini prelazi na proizvodnju auto-delova

Nemačka kompanija Vorwerk, koja u Preljini kod Čačka već dve godine ima fabriku za sklapanje auto-delova, najavljuje da će proširiti tehnološki proces i preći na proizvodnju komponenti.

S tim u vezi, nemački investitor je od Ministarstva zaštite životne sredine tražio saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta rekonstrukcije i dopune tehnološkog procesa u fabričkom kompleksu u Preljini, u okviru kog posluju kompanije Vorwerk Autotec Srbija, Vorwerk Drivetec Srbija i Eldisy Srbija.

Kako se navodi u projektu koji su izradile firme Bates i Green and naturale environment, Vorwerk i Eldisy, proizvođači zaptivki i delova za karoserije za automobile poznatih svetskih kompanija, trenutno u Preljini sklapaju pomenute delove od već gotovih i obrađenih komponenti.

„S obzirom da investitor želida da proširi tehnološki proces i pređe na proizvodnju delova, koja podrazumeva i određene postupke obrade dostavljenih sirovina i poluproizvoda, potrebno je određenim delovima objekta odnosno prostorijama promeniti namenu uz eventualno vršenje intervencija i rekonstrukcijom unutrašnjih, mašinskih, elektroenergetskih i signalnih instalacija“, navodi se u projektu.

U Studiji se ističe da je u pitanju transfer tehnologije u Srbiju i precizira da će se kapacitet proizvodnje povećavati fazno. U prvoj fazi planirana je nabavka osnovne opreme i proizvodnja relativno malog kapaciteta, koja bi se u narednim godinama povećavala do predviđenog maksimuma.

Prema poslovnom planu, Vorwerk će nedeljno proizvoditi 1,5 miliona komada ležajeva od metala i gume, 10 miliona svih tipova sklopova godišnje i 1,2 miliona komada komponenti izgrađenih brizganjem plastike mesečno, dok će Eldisy godišnje proizvoditi 970.000 komponenti za odvod vode i 5,9 miliona komada zaptivnih sistema za prozore.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор