Revolucionarna automobilska baterija stiže iz Nemačke

Nemački naučnici iz kompanije Bonn High Performance Battery (H.P.B.) konstruisali su revolucionarnu bateriju sa čvrstim elektrolitom, koja će moći da se koristi za električne automobile, kao i za kućno skladištenje struje, navodi Welt.

Litijum-jonske baterije za električne automobile uveliko su napredovale u razvoju, postajući sve više energetski gušće. Međutim, iako se superbaterije već duže vreme najavljuju, Nemci su tek sada uspeli da naprave bateriju sposobnu za 10 puta više ciklusa punjenja u odnosu na bilo koju drugu litijum-jonsku bateriju.

Kako kažu, nova solid-state baterija, nezapaljiva i daleko sigurnija od dosadašnjih, već je spremna za masovnu proizvodnju. Pored toga, ova baterija bi tokom proizvodnje trebalo da bude  i za 50 posto ekološki prihvatljivija, a trebalo bi i da bolje funkcioniše u hladnim i ekstremno toplim uslovima.

Ipak, nemože sve uvek da bude savršeno, pa i ova baterija ima jednu negativnu karakteristiku, a to je prevelika masa, zbog koje ćemo tek u budućnosti videti koliko bi zaista mogla da se iskoristi u automobilskoj industriji.

U svom saopštenju za javnost, kompanija H.P.B. navodi da će licencirati proizvodnju svojih novih baterija i poručuje kako planira pokretanje proizvodnje u čak nekoliko fabrika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор