Mercedes gradi fabriku za reciklažu baterija

Popularni nemački proizvođač luksuznih automobila Mercedes-Benz zvanično je u petak položio kamen temeljac za održivu fabriku za recikliranje baterija u Kupenhajmu na jugu zemlje, prenosi agencija Rojters.

Ova pilot fabrika imaće godišnji kapacitet od 2.500 tona i obezbeđivaće materijal za proizvodnju više od 50.000 baterijskih modula za nova električna vozila. Kompanija namerava da reciklira baterije iz probnih vozila i akumulatora i mogla bi da utiće na povećanje obima Mercedesove proizvodnje na srednji i duži rok, zavisno od uspeha projekta.

Prva faza radova na izgradnji fabrike trebalo bi da bude gotova u decembru, a završetak se očekuje svega nekoliko meseci kasnije. Izgradnja ove fabrike, u kojoj će proizvodnja biti karbonski neutralna, uz primenu solarne i zelene električne energije, finansira se u okviru naučno-istraživačkog projekta Federalnog ministarstva ekonomije i zaštite klime.

– Šaljemo važan signal inovativne snage iz Baden-Virtemberga i Nemačke za održivu elektromobilnost – poručio je Jorg Burzer, član upravnog odbora Mercedes-Benza u oblasti proizvodnje i upravljanja lancem snabdevanja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор