Radnici BAS-a održali jednočasovni štrajk

Nezavisni sindikat Beogradske autobuske stanice (BAS) održao je juče u podne jednočasovni štrajk upozorenja, kako bi skrenuo pažnju na problem povodom preseljenja glavne autobuske stanice iz centra grada na Novi Beograd.

U sindikatu kažu da će stanica biti preseljena čim bude završena prva faza izgradnje, što će usloviti otkaz za između 300 i 400 zaposlenih po osnovu viška, prenosi N1.

Prema rečima Sretena Maksića iz Nezavisnog sindikata BAS-a, radovi na izgradnji nove glavne autobuske stanice na Novom Beogradu su ubrzani i prva faza će vrlo brzo biti završena. Prema njegovoj proceni, to će biti do izbora, kada će stanica i biti preseljena.

– Prva faza podrazumeva izgradnju staničnog platoa, nadstrešnice i aneksa za kupovinu karata. Prilikom preseljenja na takvu, nedovršenu stanicu koja neće imati ugostiteljske i trgovinske sadržaje sve dok se ne završi stanična zgrada, više od 300 zaposlenih ostaće bez posla – naglašava Maksić.

Kako kaže, rukovodstvo nije ponudilo alternativu za višak zaposlenih, niti preciziralo šta će s njima biti posle preseljenja na novu lokaciju. Inače, BAS trenutno angažuje oko 600 ljudi, a procena sindikata je da će stanici na novoj lokaciji biti potrebno svega 150 radnika.

Što se obustave rada tiče, sagorovnik N1 je rekao da se ona nije odrazila na putnike i da je autobuska stanica funkcionisala normalno.

– Nismo ometali putovanja građana, pokušali smo da to bude štrajk koji će otvriti oči radnicima da ne žmure i ne čekaju svršeni čin sagnute glave. Samo u najgorem scenariju može da se desi da se obustavi rad koji bi naneo štetu putniicima – istakao je predstavnik štrajkača.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор