Poštarima u štrajku rukovodstvo preti otkazom

Nakon 10 dana štrajka radnika Javnog preduzeća “Pošta Srbije”, štrajkači ističu da ne odustaju od svojih zahteva, dok ih vršilac dužnosti direktora Zoran Đorđević poziva da se vrate na posao poručujući da će zarade po učinku biti povećane za više od 40 procenata, što je za 1. januar već najavila i Vlada Srbije, javlja Danas.

Spontana obustava rada u “Pošti Srbije” počela je 24. oktobra, a zaposleni koji protestuju tvrde da u štrajku sada učestvuje više od 50 posto radnih jedinica. Pored povećanja plate za najmanje 30 posto, zahtevi poštara su i zapošljavanje novih radnika i isplata zarade iz dobiti za prethodnu godinu. Kako ističu, obustava rada je spontana i ne organizuje je nijedna sindikalna organizacija aktivna u preduzeću. Međutim, iako nisu organizatori protesta, u njemu učestvuju i aktivisti Sindikata radnika pošte „Sloga“.

Na sastanku sa direktorima preduzeća i sindikatima, Đorđević je predložio više mera za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih, kao i oslobađanje od kazni svih koji se vrate na posao. Jedna od tih mera je i da se uradi analiza odsustva sa posla kako bi se utvrdilo ko zbog optrećenosti odsustvuje i gde treba zaposliti još novih ljudi na određeno vreme, mada, kako je rekao, ima i zloupotreba. On je objasnio da će radnici na funkcijama imati manje povećanje plata od onih koji rade u tehnologiji, dok će administracija imati nešto veći rast zarada od rukovodilaca.

Vršilac dužnosti direktora Pošte je istakao da je protest specifičan jer niko za njega nije preuzeo odgovornost, jer postoje sindikati koji ne učestvuju u obustavi rada, ali je podržavaju, kao i zbog toga što neki sindikati ne učestvuju i ne podržavaju štrajk pa, kako je naglasio, niko ne može da bude okrivljen. On se složio da je nezadovoljstvo radnika opravdano jer je godinama stanje u preduzeću bilo loše, poručivši da je od njegovog dolaska dosta rađeno na imidžu i da se dosta napredovalo u poslovanju, a da protesti sada štete ugledu firme, a samim tim i finansijama.

– Izveštaj za devet meseci pokazuje da je poslovni prihod 24 miliona eura bolji nego prethodnih godina, što s jedne strane daje zamajac da se nastavi dalje, a s duge strane otvara apetite radnicima koji misle da to treba da se podeli sa njima jer su oni tome doprineli, sa čime se slažem – rekao je Đorđević.

Međutim, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ najoštrije su osudili progon predstavnika Sindikata radnika pošte “Sloga” Stefana Mitrovića i Zorana Pavlovića, koji su se našli „na meti nezakonitih pritisaka“, s obzirom na to da su im pripremljeni aneksi ugovora o radu, a ako ih ne potpišu predstoji im otkaz. Sindikat tvrdi i da se štrajkačima koji ne pripadaju ni jednom sindikatu preti opomenama pred otkaz.

– Smatramo da je ovaj postupak JP “Pošta Srbije” brutalna odmazda zbog aktuelnog štrajka poštara koji traje, i koji se širi Srbijom. Ovaj pritisak vidimo i kao odmazdu zbog neprihvatanja sastanka naših sindikalista sa v.d. direktorom. Zahtevamo hitno povlačenje aneksa ugovora o radu našim sindikalnim predstavnicima i opomena pred otkaz svima koji su u obustavi rada. Pozivamo sve radnike “Pošte Srbije” da podrže svoje kolege i da se pridruže protestu i time sačuvaju svoje dostojanstvo – poručuju iz USS “Sloga”.

Predsednik ovog sindikata Stefan Mitrović objašnjava da je njegovom kolegi Zoranu Pavloviću i njemu ponuđeno da potpišu anekse ugovora o radu koji su za njih nepovoljni.

– Kolega i ja se tim aneksima premeštamo u druge radne jedinice. To iziskuje da on koji živi u Pančevu, gde sada i radi, putuje u Beograd u novu radnu jedinicu u koju je raspoređen. Ja takođe, iz Zemuna gde sada radim bi potpisivanjem aneksa bio premešten u drugu poštu. Ne želimo da potpišemo anekse ugovora o radu po cenu otkaza. Naime, pored toga što se na taj način pogoršava naš položaj u preduzeću krši se i Zakon o radu koji ne dopušta mogućnost da se sindikalni poverenik premešta u drugu radnu jedinicu dok mu teče mandat – kaže Mitrović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор