Štrajk srpskih poštara se nastavlja do daljeg!

Povodom tronedeljnog štrajka radnika JP Pošte Srbije, na inicijativu ministra informisanja i telekomunikacija Mihaila Jovanovića juče je u Novom Sadu organizovan sastanak sa radnicima tog preduzeća iz radne jedinice Novi Sad, koji su bili i inicijatori protesta.

Sastanku je prisustvovao i predsednik Nadzornog odbora Pošte, dok predstavnika sindikata i rukovodstva preduzeća nije bilo. Zaposleni su izneli razloge za obustavu rada, i još jednom naglasili da su se organizovali samostalno mimo bilo kog sindikata.

Pregovarači su postigli određeni dogovor, prema kom ni jedan zaposlen koji je bio u privremenoj obustavi rada neće snositi nikakve posledice niti biti diskriminisan, niti će bilo ko od njih biti privremeno ili za stalno premešten ili kažnjen. Pored toga, neće im biti umanjena zarada, ni putni troškovi za dane provedene u štrajku, dok će im juče isplaćeni putni troškovi koji su bili umanjeni za taj period biti nadoknađeni.

Takođe, rukovodstvo preduzeća će hitno uraditi analizu potreba prijema novih radnika u sektoru tehnologije, koja će u ponedeljak 13. novembra biti javno objavljena na sajtu JP ”Pošta Srbija”. U skladu sa tom analizom i uz saglasnost zaposlenih, zahtev će preko Ministarstva informisanja biti prosleđen komisiji vlade koja odobrava dodatna zapošljavanja, prenosi b92.

Po pitanju zahteva za povećanje plata od 30% za zaposlene u tehnologiji do koeficijenta 2,7, osim za upravnike pošta prvog, drugog i van reda, analiza rukovodstva je pokazala da je u ovom trenutku moguće povećanje od 10%, počev od novembarske plate, kao i dodatno povećanje od još 10% od 1. januara sledeće godine. Međutim, zaposleni su ostali pri stavu da je neophodno povećanje plata od 30% do kraja ove godine.

Ministar Jovanović je zaposlenima predočio rezultate poslovanja Pošte, finansijske izveštaje, kao i posledice, odnosno značajan finansijski gubitak preduzeća i odlazak velikih tradicionalnih korisnika kao posledicu štrajka. On je pozvao zaposlene da se vrate na posao, kako bi se nastala šteta umanjila, ali i na dalje razgovore u cilju usaglašavanja stavova i zajedničkog plana na poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u Pošti, naročito zaposlenih u sektoru tehnologije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор