Radnicima Pošte Srbije plata povećana za 10%

U Vladi Srbije juče je potpisan Aneks 3 kolektivnog ugovora kojim se radnicima u sektorima tehnologije i administracije Javnog preduzeća Pošta Srbije dodatno povećava plata za deset posto, počev od januara ove godine, javlja agencija Beta.

Aneks su potpisali ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, v.d. direktora Pošte Zoran Đorđević, predstavnik Sindikata PTT Srbije Slavko Novakov i predstavnik sindikata „Radnik“ Goran Stefanović, u prisustvu Snežane Marković iz nereprezentativnog sindikata „Nezavisnost“.

Ovim Aneksom je obezbeđeno dodatno povećanje plata od 10 posto za radnike u tehnologiji, čime je kompletirano kumulativno povećanje plata od 21 posto u odnosu na zarade pre 1. novembra 2023. godine. Pored toga, obezbeđeno je povećanje plata od 10 posto i za zaposlene u administraciji, izuzev zaposlenih u poslovodstvu kompanije.

– Potpisivanjem Aneksa 3 kolektivnog ugovora, Vlada Srbije je ispunila sve tačke Sporazuma o nastavku rada koji je predsednica vlade Ana Brnabić potpisala 15. novembra prošle godine sa predstavnicima dva reprezentativna sindikata, jednim nereprezentativnim, v.d. direktora i predsednikom Nadzornog odbora – objasnio je ministar Jovanović.

Kako je najavio, sastanci sa predstavnicima rukovodstva Pošte i sindikata biće nastavljeni radi praćenja rezultata rada ovog javnog preduzeća, s obzirom na to da se od njih očekuje da osmisle nove usluge i podignu profitabilnost osnovne delatnosti, kao i udeo na tržištu ekspres usluga i elektronske trgovine.

U skladu sa postignutim Sporazumom, svim radnicima, izuzev rukovodioca, 23. i 24. novembra prošle godine je isplaćena i jednokratna pomoć u iznosu od 20.000 dinara. Takođe, Vladina Komisija je 28. novembra dala saglasnost Pošti Srbije za prijem u radni odnos na neodređeno vreme ukupno 232 nova izvršioca, a 26. decembra i saglasnost za dodatno radno angažovanje na određeno vreme još 190 novih radnika.

Aneksom 2 kolektivnog ugovora, od 4. decembra prošle godine, dogovoreno je povećanje plata svim zaposlenima u tehnologiji u iznosu od 10 posto, počev od 1. novembra 2023. godine, tako da je isplata prve uvećane zarade za ovu grupu radnika bila već 15. decembra.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор