Kako da dobijete 5.000 eura subvencije za električna vozila

Vlada Srbije je nedavno usvojila Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila na električni pogon, za šta je Ministarstvo zaštite životne sredine opredelilo ukupno 170 miliona dinara.

Pravo na ovu subvenciju mogu da ostvare sva fizička lica, preduzetnici i pravna lica. Zahtevi se mogu podneti Ministarstvu zaštite životne sredine počev od ponedeljka 12. februara, a najkasnije do 31. oktobra ove godine, prenosi Blic.

Državna subvencija za kupovinu električnog mopeda ili lakog tricikla iznosiće 250 eura u dinarskoj protivvrednosti, dok će se za električne motocikle, motocikle sa bočnim sedištem, teške tricikle i lake i teške četvorocikle bespovratno dodeljivati 500 eura.

Najveći iznos subvencije od 5.000 eura namenjen je kupovini novih električnih putničkih vozila sa najviše devet mesta za sedenje, kao i kupovini električnih teretnih vozila čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 3,5 tone.

Kako bi pojasnilo proceduru za dobijanje ove subvencije, Ministarstvo zaštite životne sredine je objavilo kratak vodič koji sve zainteresovane građane upućuje da podnesu zahtev za subvenciju lično na pisarnici Ministarstva, ili poštom, nakon čega će službe ministarstva formirati predmet, koji će pregledati članovi komisije.

Ukoliko je dokumentacija kompletna, Ministarstvo izrađuje rešenje o dodeli subvencije, a podnosilac zahteva će lično biti pozvan da rešenje preuzme kako bi mogao da ga preda lično prodavcu ili lizing kući, pri čemu za kupovinu na lizing treba dostaviti: original ugovora o lizingu, dokaz o prenosu sredstava i potvrdu da je plaćeno više od 15% vrednosti vozila

Za kupovinu vozila direktno od auto kuće, podnosioci zahteva za subvenciju treba da predaju i predračun i avansni račun, dokaz o prenosu sredstava i ugovor o kupoprodaji vozila.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор