Lufthanza otkazala stotine planiranih letova

Nemačka avio-kompanija Lufthanza otkazala je stotine letova planiranih za danas usled štrajka zemaljskog osoblja na pet aerodroma u zemlji. Štrajk je počeo danas u četiri sata ujutru, a planirano je da traje 27 sati.

Obustavu rada je organizovao sindikat Verdi koji je pozvao svoje članove da stupe u štrajk na aerodromima u Frankfurtu i Minhenu, inače dva glavna Lufthanzina čvorišta, kao i na aerodromima u Berlinu, Diseldorfu i Hamburgu.

Uoči štrajka, Lufthanza je saopštila da će tokom obustave rada moći da obavi svega između 10 i 20 podsto planiranih letova, pa putnici mogu besplatno da zamene rezervaciju svoje karte za neki drugi termin, dok karte za letove po Nemačkoj mogu da zamene za železničke vaučere.

Na Aerodromu Frankfurt Lufthanza je otkazala između 80 i 90 posto od planiranih 600 odlaznih i dolaznih letova, na Aerodromu Minhen je otkazano više od 400 letova, a otkazani su i svi polasci Lufthanze iz Berlina i Hamburga, kao i većina domaćih letova iz Diseldorfa.

U kompaniji su procenili da će štrajk negativno uticati na više od 100.000 putnika, koji će zbog obustave rada morati da menjaju planirana putovanja, prenosi agencija Asošiejted pres.

Sindikat Verdi, koji predstavlja gotovo 25.000 zaposlenih na aerodromima širom Nemačke, traži povećanje mesečnih plata za 12,5 posto, odnosno za najmanje 500 eura. Inače, pored zaposlenih na aerodromima, Nemačka se u poslednje vreme suočava i sa brojnim protestima poljoprivrednika, mašinovođa i radnika u javnom sektoru.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор