Vlada postigla dogovor sa sindikatima Pošte

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predstavnici sindikata „Pošte Srbije“ koji su štrajkovali poslednje tri sedmice, potpisali su sporazum na osnovu kog je postignut dogovor o ispunjenju radničkih zahteva i prekidu obustave rada, javlja RTS.

Ovim sporazumom je dogovorena isplata jednokratne pomoći svim radnicima, izuzev rukovodstvu, u iznosu od dvadeset hiljada dinara, najkasnije do 25. novembra. Dogovoreno je i povećanje plata svim zaposlenima u tehnologiji, počev od 1. novembra ove godine, u iznosu od 10 posto i dodatno povećanje plata radnicima u tehnologiji 1. januara naredne godine za još 10 procenata, što će činiti kumulativno povećanje plate u odnosu na trenutne u iznosu od 21 posto. Takođe je dogovoreno i povećanje plata za 10 posto svim zaposlenima u administraciji, izuzev rukovodstvu, počev od 1. januara 2024, navodi se u saopštenju „Pošte Srbije“.

Na sastanku u vladi takođe je postignuta saglasnost da neće biti sankcionisanja radnika zbog nezakonite obustave rada, što će važiti za sve radnike koji ispune dogovor o prestanku obustave rada. Nesankcionisanje će podrazumevati i isplatu dela zarade za vreme trajanja obustave rada, koja će biti isplaćena sa sledećom platom, zajedno sa putnim troškovima.

Sporazumom je obuhvaćen i prijem dodatnih radnika u tehnologiji, a dogovoren je i obavezan šestomesečni sastanak sa čelnicima vlade o poslovanju, rezultatima i radnoj atmosferi u kompaniji „Pošta Srbije“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор