Kako izgleda novi sistem bodovanja za useljavanje u Nemačku?

Nemačka će pomoću takozvane Karte šansi uskoro olakšati dolazak i ostanak stranaca bez viza, uz mogućnost njihovog stalnog zaposlenja. Međutim, novi propisi podrazumevaće i određene uslove koji stranci moraju da ispune, piše Kurir.

Prvo je potrebno da stranac ima diplomu fakulteta ili srednje škole koja je priznata u Nemačkoj, a koju prethodno treba nostrifikovati. Stranac je dužan da sam sebe izdržava dok ne nađe posao, a znanje nemačkog jezika mora biti bar na A1 nivou, ili engleskog na B2 nivou. Ukoliko ispuni ove uslove, stranac će moći da živi u Nemačkoj bez vize najdalje do godinu dana kako bi tražio posao.

Karta šansi funkcioniše preko sistema bodovanja. Šest bodova se može dobiti na osnovu diplome ili stručne spreme i još jedan dodatan bod ukoliko se radi o deficitarnoj struci. Dva boda dobijaju svi do 35 godina života, a jedan bod oni starosti između 36 i 40 godina.

Za posedovanje odgovarajućih sertifikata o poznavanju nemačkog i engleskog jezika ili ako stranac dobro govori neki od ovih jezika, može dobiti četiri boda. Za radno iskustvo u struci se dobija i do tri boda, a za raniji boravak u Nemačkoj u trajanju od šest meseci jedan bod. Poslednji bod stranac može da dobije ukoliko ima supružnika koji ispunjava uslove za Kartu šansi, sa kojim zajedno konkuriše.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор