Vlada postigla dogovor sa poljoprivrednicima u protestu

Prema navodima premijerke Srbije Ane Brnabić, razgovori sa poljoprivrednicima u Kisaču bili dobri i teški, i postoji još puno stvari koje treba uraditi.

– Mnogo tema, mnogo stvari koje treba da se urade. Meni je svakako dodatno jasnija situacija. Treba da vidimo šta da uradimo kako bi uredili tržište da bi pojedinačna poljoprivredna gazdinstva učestvovala zaista na produktnoj berzi i da trguju svojim proizvodima i da ne zavise od kartelista i monopolista. Najvažnije da to završimo u nekoliko narednih meseci – rekla je premijerka posle razgovora sa poljoprivrednicima u Kisaču.

Ona se osvrnula i na problem visokih akciza na gorivo namenjeno poljoprivrednicima.

– Razjasnili smo kako to ide na NIS-ovim pumpama. Treba da promenimo uredbu Ministarstva trgovine koja ide na 2 puta 60 litara kupovinu i to ćemo da podignemo da mogu odjednom da kupe 400 litara – rekla je Brnabićeva, a prenosi Blic.

Ona je istakla da je jedna od važnih stvari visina subvencija, poručivši da će se sa dodelom subvencija nastaviti i u 2024. godini, u iznosu od po 18.000 po hektaru.

– S tim što je vlada iznela predlog Ministarstvu poljoprivrede da za sertifikovani semenski materijal koji će rezultirati boljom proizvodnjom podignemo subvencije do 17.000 po hektaruOno što smo zamolili Udruženja poljoprivrednika je da imamo još jedan sastanak sa svim ostalim udruženjima. Postigli smo dobar kompromis sa ratarima, koji neće umanjiti davanja ostalim poljoprivrednicima – dodala je ona.

Nakon sastanka sa poljoprivrednicima u Kisaču, srpska premijerka je izjavila da je postignut visok stepen saglasnosti, a da je novi sastanak dogovoren za sredu. S druge strane, predstavnici poljoprivrednika su rekli da neće nastaviti sa blokadama saobraćaja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор