Predstavljen Vodič o intelektualnoj svojini za startape

U Naučno-tehnološkom parku Beograd juče je predstavljen prvi Vodič o intelektualnoj svojini za startape – „Preduzetničke ideje“, koji početnike u biznisu savetuje kako da zaštite intelektualnu svojinu, sačuvaju konkurentnost i prihvate rizike zanemarivanja njenog značaja u poslovanju.

Ovaj vodič je adaptacija publikacije Svetske organizacije za intelektualnu svojinu – WIPO, prilagođen sistemu i procedurama zaštite prava intelektualne svojine u Srbiji, sa primerima pet domaćih privrednih subjekata. Njegovo publikovanje dogovoreno je u okviru saradnje Zavoda za intelektualnu svojinu RS sa WIPO, uz podršku NTP Beograd i Švajcarskog federalnog instituta za intelektualnu svojinu, a kroz projekat „Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova“.

– Za kompanije koje razvijaju tehnološke inovacije neophodno je da u poslovanje uključe i strategiju zaštite intelektualne svojine kako bi zaštitili i time sprečili njeno neovlašćeno korišćenje. Zaštita intelektualne svojine tiče se razvoja biznisa, kroz nju startapi stiču prepoznatljiv identitet, štite svoju konkurentnost na tržištu i od važnosti је za privlačenje investicija – istaknuto je na predstavljanju vodiča, a prenosi eKapija.

Na prezentaciji su predstavljeni i različiti WIPO alati za uključivanje pitanja intelektualne svojine u poslovanje startapa, dok su dve inovativne kompanije iz Srbije – Smartsy i mBrainTrain, podelile sa okupljenima svoja iskustva u upravljanju intelektualnom svojinom u poslovanju, navodi se u saopštenju NTP Beograd.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор