Elektronska evidencija o intelektualnoj svojini

Na sajtu Uprave carina korisnicima je od pre nekoliko dana dostupna elektronska baza podataka o intelektualnoj svojini, odnosno o zaštićenim brendovima, nosiocima prava za brendove i postupcima koji se u vezi sa njima vode.

Po rečima Nebojše Anđelkovića, načelnika Odeljenja za zaštitu prava intelektualne svojine, carina je važna karika u lancu institucija koje se bave zaštitom intelektualne svojine, zbog čega je značajno da javnost bude informisana o njenim aktivnostima kako bi se zaštita tih prava podigla na još viši nivo.

– Elektronska baza koja se tiče zaštite prava intelektualne svojine na granici, sadrži podatke o odlukama carinskog organa na zahteve u vezi sa robom za koju se sumnja da povređuje pravo intelektualne svojine. Tu su i podaci o robi koja je zadržana na granici zbog sumnje u povredu prava, a na osnovu odobrenih zahteva nosilaca prava – objasnio je Anđelković, a prenosi agencija “Tanjug”.

U slučajevima kada carinici, prilikom kontrole pošiljki, posumnjaju da se radi o krivotvorenom artiklu, pristupom ovoj bazi moći će da utvrde koji su žigovi zaštićeni u Srbiji. Tu će se naći svi podaci o tome ko su vlasnici određenih berendova i da li se vode postupci pred Upravom carine.

Podatke iz ove baze moći će da koriste i preduzetnici i advokati, kako bi znali šta se dešava sa slučajevima kojima se bave, a dostupna je i građanima koji će, ukoliko posumnjaju da se u nekoj prodavnici prodaju krivotvoreni proizvodi, moći da to prijave nosiocima prava za taj brend i advokatskim kancelarijama koje zastupaju određene robne marke.

Elektronskoj bazi podataka o intelektualnoj svojini, koja se nalazi na glavnoj stranici sajta Uprave carina, mogu besplatno pristupiti svi zainteresovani građani, državna uprava i vlasnici preduzeća čiji su brendovi zaštićeni.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор