Radnici Pošte se vraćaju na posao uz „strog nadzor sporazuma“

Svi radnici Pošte, koji štrajkuju još od 24. oktobra, danas su se vratili na posao uz strog nadzor sporazuma koji su postigli sa Vladom Srbije, saopštio je juče sindikat Sloga, nakon odluke o prekidu obustave rada donete na zboru radniku u pošti u Novom Sadu, prenosi agencija Beta.

Naime, u Pošti u Novom Sadu oko 50 radnika je i dalje bilo u štrajku zahtevajući stalnu proveru ispunjenja svih tačaka sporazuma potpisanog između Vlade Srbije i reprezentativnih sindikata, koji nisu bili organizatori obustave rada. Oni su poručili kako očekuju da zahtevi budu ispunjeni do kraja ovog meseca, jer će u suprotnom ponovo stupiti u štrajk, kao i u slučaju odmazde prema štrajkačima.

Obustava rada nezdovoljnih radnika „Pošte Srbije“ započeta je uz zahteve za zapošljavanjem još radnika, povećanjem plata za najmanje 30% i prekidom diskriminacije prema zaposlenima. Vlada je 15. novembra potpisala sporazum sa reprezentativnim sindikatima tog preduzeća, dogovorivši isplatu jednokratne pomoći svim radnicima, izuzev rukovodstvu, i povećanje plata za 10 posto od 1. novembra, uz dodatno povećanje za još 10 posto od 1. januara, a dogovoreno je i povećanje plata za 10 posto za zaposlene u administraciji, izuzev rukovodstva, takođe počev od 1. januara 2024.

Predsednik Sindikata radnika pošte “Sloga” Stefan Mitrović, čiji su aktivisti učestvovali u spontanoj obustavi rada, kaže da poštari nisu zadovoljni jer njihov zahtev za povećanje plata u iznosu koji su tražili nije ispunjen, ali smatraju da ni povećanja zarada na koje se Vlada Srbije obavezala ne bi bilo da nije bilo štrajka, prenosi Nova S.

– Većina zaposlenih koji su bili u obustavi rada juče su se vratili na posao i samo manji deo nas je ostao u protestu i dalje što je uslovilo našu odluku o prekidu protesta. Ovu radničku bitku smo na žalost izgubili, ali se ne predajemo. Nismo zadovoljni onim što je postignuto, ali smo svesni da povećanja plata u iznosu u kome je vlada odlučila da ih poveća ne bi bilo uopšte ili da bi on bio znatno manji da nismo protestovali. Našu borbu za poboljšanje socijalnog položaja zaposlenih u preduzeću svakako nastavljamo i u narednom periodu – kaže Mitrović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор