APR briše oko 4.000 firmi zbog nedostavljanja izveštaja

Agencija za privredne registre (APR) saopštava da je u februaru započela postupak prinudne likvidacije 3.956 privrednih društava koja nisu dostavila svoje finansijske izveštaje za 2019. i 2020. godinu.

Izveštaji nisu pristigli u APR do kraja poslovne 2021. godine, što je, u skladu sa Zakonom o računovodstvu, bio krajnji rok za dostavu. Pokretanju postupka brisanja prethodilo je objavljivanje obaveštenja privednim društvima o neotklonjivim razlozima za likvidaciju, prenosi agencija Tanjug.

U APR-u kažu da su tokom februara preko internet stranice Agencije obavestili privredna društva o pokretanju prinudne likvidacije i promeni registarskog statusa, budući da je uz poslovno ime firmi navedeno da je u prinudnoj likvidaciji.

Pored toga, rešenja o pokretanju postupka prinudne likvidacije poslata su na adrese firmi i preko pošte. U APR-u kažu da će po isteku zakonskog roka od 60 dana od dana objavljivanja obaveštenja na sajtu Agencije, nadležni registrator u daljem roku od 30 dana doneti pojedinačna rešenja o brisanju, na osnovu kojih će ta društva biti izbrisana iz registra.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор