Nemačka povezuje vetroparkove na moru sa susednim državama

Nemačka vlada najavljuje da će izgraditi novu mrežu dalekovoda kojima će povezati vetroparkove na moru sa vetroparkovima susednih država na Severnom moru, kako bi se predupredile oscilacije u isporukama na evropskom energetskom tržištu.

Prema rečima nemačkog ministra ekonomije Roberta Habeka, izgradnjom više interkonektora na moru Nemačka će moći da koristi više jeftinije struje iz vetroparkova na moru, ali i od suseda kao što su Danska i Holandija. Kako je objasnio, to će povećati sigurnost snabdevanja u vreme velike potražnje i omogućiti Nemačkoj da, kada ima viškove, da više i izvozi obnovljive energije, prenosi agencija Asošiejted pres.

Inače, vlade zemalja severozapadne Evrope se nadaju da će energija vetra na moru uspeti da zadovolji veliki deo njihovih budućih potreba za čistom energijom. S tim u vezi, Nemačka treba da poveća proizvodnju električne energije na vetar na moru, kako bi ispunila svoj ambiciozni cilj zatvaranja svih termoelektrana na ugalj i proizvodnje 80 posto struje iz obnovljivih izvora do 2030. godine.

Međutim, veliki problem predstavlja nedostatak dalekovoda, što dovodi do poremećaja koji sprečavaju da električna energija proizvedena u vetroparkovima stigne do potrošača i industrije u unutrašnjosti zemlje.

Zemlje oko Severnog mora najavile su prošle godine planove za masovno povećanje energije iz vetra na moru u narednim decenijama, kao deo strategije u borbi protiv klimatskih promena i težnje da postanu nezavisne od uvoza fosilnih goriva iz Rusije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор