U Srbiju od gastarbajtera pristiglo rekordnih 5 mlrd. eura

Narodna banka Srbije (NBS) saopštava da su uplate novca iz inostranstva tokom 2022. godine prekoračile rekordnih 5 milijardi eura, što je više novca nego od stranih direktnih investicija.

U NBS kažu da je u prošloj godini priliv po osnovu doznaka iznosio 5,0283 milijardi eura, što je za 38,3 posto više u odnosu na priliv iz 2021. od 3,635 milijardi. Najveći prilivi novca zabeležni su iz Nemačke 27%, Švajcarske 14%, Austrije 11%, Francuske 6% i SAD 6%, odnosno iz zemalja iz kojih je tradicionalno i do sada najviše pristizalo.

Prema pisanju Blica, s jedne strane doznake iz inostranstva važan su deo srpske ekonomije, a sa druge su znak sve većeg odliva stanovništva iz naše zemlje.

– Kada je reč o faktorima rasta doznaka, treba imati u vidu nekoliko stvari. Prvo, doznake inače imaju kontraciklični karakter, što praktično znači da u periodima kriza, povećane neizvesnosti i geopolitičkih tenzija najčešće dolazi i do njihovog rasta. Praktično, ljudi koji žive u inostranstvu, u takvim okolnostima više pomažu svoje članove porodica koji žive u Srbiji. Na kraju na rast doznaka utiče i povećan broj državljana drugih zemalja koji zasnivaju svoje boravište u Srbiji – kažu u centralnoj banci i dodaju da je i rast inflacije doveo do toga da su svi ključni makroekonomski pokazatelji, pa tako i doznake, nominalno povećani.

Prema podacima Eurostata, u 2021. godini privatne doznake iz inostranstva i uplate iz inostranstva na ime kompenzacije zaposlenih, činile su 7,2 posto BDP-a Srbije. Od ukupnog iznosa za 2021. godinu, doznake naših radnika iznosile su 3,89 milijardi eura, dok ostatak predstavlja prihod od tekućih transfera.

U Jedinstvenom registru korisnika novčane doznake koji Narodna banka Srbije vodi od 1. juna 2020. godine registrovano je preko milion i sto hiljada korisnika koji su primili novac i skoro petsto hiljada korisnika koji su novac poslali u inostranstvo.

Prema zvaničnoj evropskoj statistici, doznake su značajni deo BDP-a i u Crnoj Gori sa prilivom od 13,5 posto, Bosni i Hercegovini sa 10%, Albaniji sa 9,4%, Hrvatskoj sa 7,3% i Severnoj Makedoniji sa 3,5%.

Razmena novca se odvija i unutar Evropske unije u kojoj je 56 posto novčanih transfera obavljeno među samim članicama. Iz EU je u 2021. godini u treće zemlje poslato ukupno 37,7 biliona eura, od čega najviše u Afriku 8 biliona eura, u azijske zemlje 7,8 biliona eura, a u zemlje Evrope van Unije 7,1 bilion eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор