Srpski advokati u štrajku zbog narušene pravne sigurnosti građana

Zbog stavova Vrhovnog kasacionog suda (VKS) u vezi sa sa troškovima obrade bankarskih kredita i naplate premije osiguranja, srpski dvokati danas će u svim predmetima bez izuzetka stupiti u jednodnevni štrajk.

Upravni odbor Advokatske komore Srbije (AKS) juče je odlučio da se danas organizuje jednodnevna obustava rada, zbog koje advokati u Srbiji neće postupati u postupcima pred sudovima i drugim organima, a to se odnosi na sve postupke, uključujući i takozvane pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama.

“U toku obustave rada advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta”, navodi se u odluci AKS, javlja agencija Tanjug.

Kako se u obrazloženju ove odluke podseća, sud je 16. septembra na sednici Građanskog odeljenja usvojio Dopunu pravnog stava o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita i Pravni stav o dozvoljenosti ugovaranja premija osiguranja, kao obaveze korisnika, kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK).

Stupanjem u štrajk advokati Srbije izražavaju najoštrije protivljenje ovim stavovima kojima se, kako objašnjavaju, na direktan način “narušava pravna sigurnost građana Srbije i menja dosadašnja sudska praksa naših sudova”, s obzirom na to da se uvode rešenja koja pogoduju bankarskom sektoru, a na štetu građana.

Advokatska komora smatra da je stav o pravnoj valjanosti odredbe ugovora o kreditu kojom se korisnik obavezuje da plati banci premiju osiguranja kod NKOSK u direktnoj suprotnosti sa dosadašnom nespornom praksom svih sudova u Srbiji, uključujući i VKS, kao i da bi primena takvog stava dovela do gubitka sporova na štetu građana, a u korist banaka.

AKS je i mišljenja da dopuna stava Građanskog odeljenja VKS o dozvoljenosti ugovoranja troškova kredita, bez obaveze banke da posebno dokazuje strukturu troškova, dovodi do povlašćenog položaja banaka u odnosu na ostale privredne subjekte, a takođe na štetu građana.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор