Posle moratorijuma na kredite klijenti biraju 3 opcije

Drugi moratorijum na otplatu kredita u Srbiji ističe 30. septembra, nakon čega će banke ponuditi klijentima novi plan otplate, u okviru kojeg će se oni u roku od sedam dana izjašnjavati za koju se od tri ponuđene opcije opredeljuju.

U Udruženju banaka Srbije (UBS) navode da je drugi moratorijum prihvatilo 82% građana i 69% preduzeća, kao i da ukupna vrednost zaustavljenih obaveza iznosi skoro milijardu eura. Generalni sekretar UBS Vladimir Vasić kaže da je važno da građani znaju da je odluka na njima i savetuje klijente da sa pažnjom pročitaju dopis banke i odaberu opciju koja im najviše odgovara, prenosi Tanjug.

Kako objašnjavaju u UBS, prva mogućnost je da prihvate rok otplate produžen za dužinu trajanja moratorijuma, a da se kamate iz moratorijuma rasporede na preostalo vreme otplate kredita, druga je da odjednom plate zaostale rate sa kamatom i nastave otplatu prema dosadašnjem planu, a treća je da plate samo kamatu, a da rok otplate kredita produže za broj rata za koje je važio moratorijum.

U saopštenju UBS se navodi da su se od izbijanja krize zbog pandemije korona virusa banke na različite načine uključile kako bi omogućile stanovništvu i preduzećima da lakše savladaju ekonomske posledice. Vrednost prvog moratorijuma iz marta meseca bila oko dve milijarde eura, dok je vrednost drugog, s kraja jula, gotovo milijardu eura, podsećaju iz UBS-a i dodaju da je garantna šema za kreditiranje preduzeća bila vredna oko dve milijarde eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор