Sprečen izvoz zaražene maline za Nemačku

Nakon obaveštenja dostavljenog od strane Sistema alarmiranja o bezbednosti hrane (RASAFF) da su maline iz Srbije, poslate za Nemačku i Mađarsku, zaražene norovirusom, pošiljka je zaustavljena na mađarskoj granici.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da su službe kontrole, koje prate obaveštanje RASAFF, postupile po standardnoj proceduri. Norovirus se najčešće prenosi prljavim rukama i lošom higijenom prilikom branja i transporta malina, zbog čega je nadležena poljoprivredna inspekcija poslata u kontrolu rada hladnjačara koji je izvezao ovo voće. Za sada još nije poznato o kojoj se količini radi, a procedura nalaže da se zaražena roba vrati izvozniku kako bi je on uništio u prisustvu inspekcije.

– To je veliki problem za našu zemlju, jer ovakvi propusti urušavaju ugled visokokvalitetne srpske maline. Ovo nije ni prvi put da se norovirus pronađe u srpskoj malini. Dešava se i da uvezu zaraženu malinu, pa je reeksportuju kao našu. Svašta se radi, samo da se sroza i spusti cena, a kod nas i ne postoje neke službe detaljne kontrole, koje bi ozbiljno pregledale robu, a ne površno. Loše vesti se daleko čuju, pa zbog jednog kamiona trpe svi – kaže čačanski voćar Dejan Radulović i savetuje nadležne da ispitaju zašto je kamion sa zaraženim malinama pošao ka Evropi kad su hladnjačari u obavezi da imaju urađene analize, kako bi znali čime su maline tretirane pre nego što su ušle u hladnjaču.

Radulović savetuje voćare kojima uzgoj malina nije jedini izvor prihoda, da sledeće godine zakose malinjake i ne beru plod, kako bi se uticalo na smanjenje hiperprodukcije koja je veoma izražena tokom poslednjih godina. On kaže da su predviđanja za sledeću godinu sumorna, i da će cena maline biti od 80 do 100 dinara, prenose “Večernje novosti”.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор