Inspekcija kontroliše hladnjače za voće

made-in-germany-rs-eu-voce-jagode-maline

Poljoprivredni inspektori intenzivirali su kontrole hladnjačara koji primaju bobičavo voće, uglavno maline, a prema planiranoj dinamici kontrole se odvijaju na celoj teritoriji Republike Srbije.

Od početka ove godine Poljoprivredna inspekcija obavila je više od 300 kontrola, nakon čega je izdala 12 rešenja o privremenoj zabrani rada hladnjača i 55 naređujućih rešenja o otklanjanju nepravilnosti. Takođe je podnela i 17 prijava za privredni prestup i dva zahteva sudiji za prekršaje.

Radi kontrole rada hladnjačara, inspekcija je formirala posebne timove koji su angažovani u opštinama u kojima se najviše gaje maline, odnosno u Arilju, Ivanjici, Požegi i Bajinoj Bašti. Na proveri su uslovi prijema, higijena u hladnjačama, postupak obrade voća, a pre svega funkcionalnost uspostavljenih sistema bezbednosti u hladnjačama. Pri tom, „posebno se insistira na sledljivosti“, objavljeno je na sajtu Ministarstva poljoprivrede, a prenosi agencija „Tanjug“.

Na teritoriji opština Arilje, Ivanjica i Požega proteklog vikenda su bile angažovane četiri ekipe poljoprivrednih inspektora, a tom prilikom je izvršena i supervizija rada inspektora na terenu.

Održani su sastanci sa hladnjačarima Arilja, preduzećima „Drenovac“; „Galenika-fitofarmacija“; „Nomil promet“; „Frigo junior“; „Frukom fud“; „Jugo trejd“ i Udruženjem proizvođača „Opšta zemljoradnička zadruga „Agro eko voće“ iz Arilja. Sastanak je održan i sa predsednikom Opštine Arilje, kao i sa lokalnim proizvođačima malina. Jedina tema svih tih sastanaka bila je bezbednost hrane i aktivnosti koje to omogućavaju, sa posebnim akcentom na mikrobiološku ispravnost vode koja se koristi u hladnjačama.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор