Sajam etno hrane i pića u Beogradu od 24. do 27. novembra

Beogradski sajam će od 24. do 27. novembra predstaviti šesnaesto izdanje Sajma etno-hrane i pića, koji će okupiti više od 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih artikala, ručno proizvedenih po tradicionalnoj recepturi, najčešće od organski gajenih sirovina, ali i novih proizvoda inspirisanih tradicijom, kao i ambalaže.

Mali proizvođači će uglavnom izlagati na zajedničkim štandovima u organizaciji Privredne komore Srbije i njenih regionalnih ogranaka, Zadružnog saveza Srbije i Vojvodine, gradskih uprava i udruženja, a na sajam će pristići iz svih krajeva naše zemlje – Leskovca, Požarevca, Zaječara, Kraljeva, Kragujevca, Kruševca, Užica, Valjeva, Zrenjanina, Pančeva, Novog Sada, Niša i Beograda. Uz male proizvođače posetiocima će se predstaviti i već afirmisane firme poput „Granica” iz Mladenovca i poljoprivrednog gazdinstva Milosave Grozdić.

Sajam etno-hrane i pića je u poslednjih 15 godina odigrao značajnu ulogu u brendiranju, promociji i plasmanu leskovačkog ajvara, kačarskog i homoljskog meda, duvan-čvaraka, futoškog kupusa, pirotskih peglanih kobasica, vurde, banice, vrtke, različitih džemova, slatka, kitnkeza, kisele zimnice, suhomesnatih specijaliteta, mlečnih proizvoda, sireva, čajnih mešavina, sušenog voća, pekarskih proizvoda, vina i rakije, od kojih su mnogi do sada postali i izvozni artikli.

Predstojeće manifestacija pre svega ima poslovni i promotivni karakter, sa ciljem zaključenja kupoprodajnih ugovora, a namenjena je distributerima, dobavljačima hotela i trgovinskih lanaca, vlasnicima restorana, trgovinskih radnji, šefovima kuhinja, profesionalnim gastronomima i kupcima iz inostranstva, zbog čega će za te kategorije posetilaca ulaz biti besplatan.

U revijalnom delu, posvećenom degustaciji proizvoda, koji će se održati u Etno-dvorištu ili na štandovima izlagača, predstaviće se jela karakteristična za pojedine regione, kao i neka, za mnoge zaboravljena jela, koja će posetioce podsetiti na stare ukuse i običaje pojedinih epoha i regiona, poručuju organizatori.

Izložbu rukotvorina i ove godine će organizovati Društvo srpskih domaćina, dok će žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka u prepoznavanju najkvalitetnijih proizvoda oceniti artikle u više kategorija i najboljima dodeliti diplome i priznanja, dok će pobednik dobiti najviše godišnje priznanje – „Sajam etno hrane i pića – robna marka iz Srbije 2022”.

Pokrovitelji manifestacije su Sekretarijat za poljoprivredu Grada Beograda i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a međunarodni karakter sajmu daće izlagači iz Republike Srpske, Rumunije i Grčke.

Sajam će biti otvoren od 10 do 19 časova, ulaznice za građane će koštati 400 dinara, za grupne posete 300 dinara, a za škole 200 dinara, dok će za parking u sajamskom krugu biti potrebno izdvojiti 150 dinara po satu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор