Popravka „severnih tokova“ koštaće 500 mil. $

Kako navodi operater gasovoda Severni tok, kompanija Nord strim AG, popravka krakova gasovoda, oštećenih u terorističkoj sabotaži za sada nepoznatih počinilaca, koštaće 500 miliona dolara, prenosi Capital.

Prema pisanju Njujork tajmsa, ovakvu procenu troškova dali su ruski stručnjaci koji još uvek proučavaju koliko oštećene cevi mogu dugo da izdrže izlaganje morskoj vodi. U tekstu posvećenom ovoj temi, njujorški list se pita zašto Rusija namerava da započne “skupe radove na popravci”, ako je, kako neke zapadne zemlje tvrde, sama sabotirala svoje gasovode.

Naime, u tekstu se podseća da su gasovodi imali mnogo protivnika u samoj Evropi, te ističe da bi se sabotaža ovako važne energetske infrastrukture mogla smatrati objavom rata. Međutim, kako navodi Danijel Stenling, šef švedske kontraobaveštajne službe, zemlje koja je vodila sopstvenu istragu o sabotaži, za sada “nema konkretnih dokaza” o nečijoj krivici.

Teroristički napadi na ruski gasovod dogodili su se 26. septembra, i to istovremeno na oba kraka gasovoda koji dostavlja taj energent Evropi, a Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je u pitanju ciljana diverzija.

Operater gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“, kompanija Nord strim AG, u to vreme je saopštila da je reč o incidentima bez presedana, kao i da je nemoguće proceniti kada će šteta biti sanirana.

Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak zbog međunarodnog terorizma. Tim povodom, i ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio da nema sumnje da se radi o aktu međunarodnog terorizma.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор