Kikinda poziva investitore u novu industrijsku zonu

Gradska uprava Kikinde završila je sa infrastrukturnim opremanjem nove industrijske zone „Rasadnik“, ukupne zemljišne bruto površine od 22,6 hektara, koja će biti deo slobodne carinske zone „Subotica“, u čemu joj je pomoglo Ministarstvo privrede.

Nova industrijska zona kompletno je infrastrukturno opremljena putevima, gasnim, elektro, vodovodnim i telekomunikacionim instalacijama, slivnicima, kanalizacijom i rasvetom. Izgradnju su finansirali Ministarstvo privrede i Grad Kikinda, svako sa polovinom od ukupno uloženih 80 miliona dinara.

– Prednosti ove lokacije su u tome što ima vezu sa državnim putevima 13 i 15 i nalazi se na trasi buduće brze saobraćajnice Bački Breg – Sombor – Kikinda – Nakovo. Zona je u blizini međunarodne pruge sa mogućnošću posebnog koloseka, a pristanište na kanalu Dunav – Tisa – Dunav udaljeno je svega kilometar. Ovo je trenutno najatraktivnija lokacija za potencijalne investitore – poručuje gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

U novoj kikindskoj industrijskoj zoni izgrađene su i biciklističke staze, a naredne godine javna rasveta će biti postavljena i u njenoj neposrednoj blizini, na potezu do kružnog toka Šumica, čime će adekvatno biti osvetljen i ulaz u samu Kikindu.

Za ovaj posao Grad je dobio 55,4 miliona dinara bespovratnih sredstava od Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupra, dok je od EPS-a dobio finansijsku podršku za instaliranje trafostanice jačine pet megavata, što je ukupno koštalo 33 miliona dinara. Za sada je još samo ostalo da se instalira prečistač otpadnih voda.

Prema rečima gradonačelnika Lukača, potencijalnim investitorima na raspolaganju je pet parcela, a domaće i strane firme već su zainteresovane za izgradnju svojih pogona. Međutim, kako ističe gradonačelnik, Grad će dati prednost onim investitorima koje imaju savremeniju tehnologiju i zahtevaju školovaniju radnu snagu.

– Želimo investitore sa visokorazvijenom tehnologijom, koji traže kvalifikovaniji kadar, ali i nude veće zarade. Mislimo da tako možemo da privučemo mlade Kikinđane da ostaju u svom gradu i da se neki, radi dobrog posla, vrate iz drugih mesta ili iz inostranstva – objašnjava Lukač i podseća da bi glavna pogodnost za potencijalne investitore bila to što ne bi plaćali carinske dažbine ukoliko bi svoje proizvode izvozili.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор