Počinje poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Nakon dvogodišnje pauze zbog virusne pandemije i virtuelnih izdanja, 89. Međunarodni Poljoprivredni sajam se od 21. do 27. maja vraća na Novosadski sajam, zajedno sa Mađarskom kao ovogodišnjim partnerom.

– Ove godine imamo 1.100 izlagača, što je 80 posto u odnosu na 2019. godinu. Zadržali smo međunarodni karakter što dokazuju nastupi kompanija iz 21 zemalje. Uz brojne kolektivne izložbe možemo da najavimo i premijerni nastup Maroka. Četvrtak, 26. maj je Dan stočara, a taj dan će biti posvećen i Večeri šampiona i ocenjivanju kvaliteta. Najveća atrakcija biće bik Veliša, a najskuplja mašina na sajmu biće kombajn ITM grupe vredan 450.000 evra – najavio je direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.

Ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter ističe da ta zemlja smatra Srbiju važnim regionalnim partnerom sa kojim, osim odličnih političkih odnosa, ostvaruje i stalni rast spoljno-trgovinskog prometa.

– Zbog važnosti ovih odnosa, 21. maja ćemo na ceremoniji otvaranja biti predvođeni visokom političkom delegacijom. Prvi put od kako je formirana nova vlada Mađarske, u Srbiju na ceremoniju otvaranja Poljoprivrednog sajma dolazi premijer Viktor Orban. Vodićemo i direktne pregovore sa preduzećima, a pripremamo i kvalitetne stručne programe. Dan Mađarske će biti održan 23. maja, a tema će biti digitalizacija poljoprivrede – naveo je Pinter.

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senada Mahmutovića, to ministarstvo je godinama unazad pokrovitelj najveće Nacionalne izložbe stoke, a od pre tri godine i Izložbe genetskih potencijala.

Na novosadskom sajmu ove godine će moći da se vide najbolja grla goveda, pre svega tovne rase, konja, ovaca i koza, koja će prodefilovati u četvrtak 26. maja tokom Dana stočara. Tradicionalno u Hali 1A, pod pokroviteljstvom i u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, biće upriličena izložba organskih proizvoda, proizvoda sa oznakom geografskog porekla i oznakom “Srpski kvalitet”, a tu će izlagati i proizvođači zanatskog piva, dok će se pčelari predstaviti u Hali 23.

Porodični dan biće sreda, 25. maj, kada će čitava porodica sa decom do 14 godina moći da uđu na sajam samo sa jednom ulaznicom od 600 dinara. Generalni sponzor 89. Međunarodnog poljoprivrednog sajma je GLOBOS osiguranje, dok je kompanija Al Dahra tradicionalni zlatni sponzor manifestacije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор