Mercedes se okreće ka luksuznim automobilima

Nemački Mercedes-Benz će se u budućnosti fokusirati na luksuzna vozila jer, kako je rekao izvršni direktor Ola Kelenius, ona nude najbolje šanse za ekonomski rast i očuvanje radnih mesta, prenosi agencija DPA.

Naime, automobilska kompanija je u poslednjih desetak godina doživela ekspanziju na tržištu upravo zahvaljujući pristupačnijim kompaktnim vozilima. Međutim, iako Mercedes želi da u budućnosti unapredi svoje osnovne modele, u sledećoj generaciji će postojati samo četiri varijante karoserije umesto trenutno sedam, pojasnio je Kalenius.

Iako je direktor kompanije odbio da direktno odgovori koji će od jeftinijih modela biti odbačen, ovakva najava bi mogla značiti kraj za modele A i B klase. Na ovakvu odluku nemačkog proizvođača uticala je velika potražnja za luksuznim automobilima poput S klase, ali i Mercedes-Maybach i AMG linije.

Kelenius je saopštio i da će sledeće godine u luksuznom segmentu srednje veličine biti lansirana nova E klasa, a u planu je i dodatni model posebno konstruisan za kinesko tržište kao najvažnije pojedinačno tržište za nemačkog proizvođača motornih vozila.

Inače, Mercedes je tokom 2021. godine prodao oko 2 miliona automobila, ili za 5 procenata manje nego prethodne godine, uglavnom zbog problema sa nabavkom poluprovodnika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор