Mercedes ukida manuelni menjač, a kompaktni modeli više nisu prioritet

Nemački Mercedes je trenutno, kao i većina svetskih automobilskih kompanija, fokusiran na elektromobilnost. Ovakva promena poslovnog kursa zahteva ogromna finansijska sredstava, a to podrazumeva i različite programe preko potrebne racionalizacije dosadašnje proizvodnje.

Stoga nemački proizvođač sada najavljuje pokretanje planova uštede, u koje je uključeno i smanjenje broja ponuđenih motora, kao i smanjenje radne snage u nekim odeljenjima, prenosi agencija Rojters.

Informaciju o promeni poslovne strategije šef Daimlera Ola Kalenijus je podelio sa akcionarima kompanije, najavivši fokusiranje na najprofitabilnije modele i ograničavanje raspona ponuđenih pogonskih jedinica.

Iako su omogućili popularizaciju brenda i doneli komercijalni uspeh u poslednjoj deceniji, kompaktni modeli sa konvencionalnim motorima, poput Mercedesa A i B klase, više neće biti prioritet u daljem razvoju, objasnio je Kalenijus.

Budući da se na većim i luksuznijim automobilima može više zaraditi, nova strategija kompanije će se odnositi na odustajanje od manje isplativih opcija, kao što su manuelni menjači koji su bili dostupni samo u najjeftinijim modelima, ili motori koji nemaju budućnost.

Ponuda motora sa unutrašnjim sagorevanjem koje koristi Mercedes može se smanjiti i do 70 posto do 2030. godine, a i ponuda mehaničkih platformi takođe će biti manja nego sada. Težište se premešta na električne modele, među kojima će biti luksuzni EQS i manji EQA, kao i EQB, EQE, EQC i EQV.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор