Nemci kaznili H&M sa 35 mil. € zbog špijuniranja radnika

Zbog špijuniranja svojih zaposlenih, švedska kompanija za maloprodaju odeće H&M moraće da plati u Nemačkoj kaznu od 35,3 miliona eura, odlučio je poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Johanes Kaspar iz Hamburga.

Kako je saopštio poverenik, ova kompanija je u svom centru u Nirnbergu prikupljala privatne informacije o svojim radnicima, „od prilično bezopasnih detalja, do porodičnih pitanja i verskih uverenja“, prenosi agencija Frans pres.

Sve te informacije nalaze se u kompjuterskom sistemu kojem je pristupalo 50 direktora, a korišćene su, između ostalog, “i za dobijanje detaljnog profila zaposlenih radi preduzimanja mera i donošenja odluka o njihovom zaposlenju“.

Kršenje privatnosti radnika u H&M-u otkriveno je u momentu kada su podaci postali nakratko vidljivi svima u kompaniji. Prema rečima poverenika Kaspara, ta aktivnost je dovela do veoma velikog zadiranja u građanska prava osoblja te kompanije.

Švedska kompanija je saopštila da to što se radilo nije bilo u skladu sa njenim uputstvom, ali da ipak preuzima punu odgovornost i izvinjava se zaposlenima, a najavila je i kažnjavanje odgovornih za njihovo nadgledanje.

Poverenik je pozdravio odluku švedske kompanije da isplati obeštećenje svojim zaposlenima i preduzme mere kako bi sprečila dalje kršenje njihove privatnosti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор