Obavezna vakcinacija za sve u nemačkom zdravstvu

Nemački Ustavni sud sa sedištem u Karlsrueu je odlučio da lekari, medicinske sestre i svi drugi zaposleni u sektoru zdravstva, moraju biti vakcinisani protiv korona virusa. U procesu odlučivanja sud je odbacio na desetine žalbi, uglavnom nevakcinisanog medicinskog i negovateljskog osoblja, kao i članova uprave pojedinih zdravstvenih ustanova.

U saopštenju suda se ističe da zaštita takozvanih ranjivih grupa stanovništva ima veću ustavnu težinu od zaštite osnovnih prava zaposlenih u klinikama, lekarskim ordinacijama i domovima za stare ili bolesne, prenosi agencija DPA.

Sudije su potvrdile da nametanje obavezne vakcinacije predstavlja mešanje u fizički integritet ljudi kojima, ukoliko odbiju da se vakcinišu, jedino preostaje da traže drugi posao. Ali i pored toga za sud nije bila sporna odluka nemačkog parlamenta da prednost da zaštiti ugroženih.

Nemački ministar zdravstva Karl Lauterbah je pozdravio ovakvu presudu i poručio da je obaveza države da zaštiti ranjive grupe građana. On je zahvalio svim ustanovama koje su primenile odluku o obaveznoj vakcinaciji osoblja i dodao da je to mnogo pomoglo da se spreči više smrtnih slučajeva od talasa omikrona.

Inače, Ustavni sud je takođe utvrdio da kasniji tok pandemije, upravo u vreme širenja omikron soja, nije značio da treba odustati od vakcinacije. Sudije su se pozvale na procenu zdravstvenih stručnjaka da je tok bolesti u to vreme bio blaži, ali da ranjive grupe nisu bile u ništa manjoj opasnosti ukoliko se zaraze.

Prema odluci Bundestaga i Bundesrata, zaposleni u staračkim domovima i klinikama, lekarskim ordinacijama i ambulantama, babice, maseri i fizioterapeuti morali su do 15. marta da dokažu da su potpuno vakcinisani ili da su preležali korona virus. Novim zaposlenima je dokaz bio potreban od 16. marta, a izuzetak su bili jedino oni koji iz zdravstvenih razloga nisu mogli da prime vakcinu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор