Nemačko oružje stiže na Kosovo i Metohiju

Albanske vlasti u južnoj srpskoj pokrajini već mesecima pregovaraju sa nemačkim obaveštajnim službama o nabavci topova, protivoklopnih raketnih sistema, lakog artiljerijskog oružja i savremenog pešadijskog naoružanja za takozvanu vojsku Kosova.

Prema pisanju Sputnjika, Nemačka se sa jedne strane zalaže za pregovore između Beograda i Prištine, a sa druge ugovara sa kosovskim Albancima prodaju naoružanja i vojne opreme, čime, kako se dalje navodi u tekstru, Nemačka krši sopstvene zakone. Naime, time što naoružava Kosovare Nemačka krši spostvena pravila, jer odredbom iz 1971. godine postoji načelna zabrana izvoza oružja u zemlje koje nisu članice NATO.

Da bi opravdala status četvrtog najvećeg izvoznika oružja na svetu, sa 5,8 posto tržišnog udela, Nemačka je ovu odredbu zamenila komplikovanim procesom u kom, što se tiče „spornih“ prodaja oružja, poslednju reč ima Savezni savet za bezbednost na čijem su čelu kancelarka Angela Merkel i još nekoliko saveznih resornih ministara.

Kako je pokazala studija Hesenske fondacije za istraživanje mira i konflikata (HSFK), urađena po nalogu nevladine organizacije Grinpis, ovaj Savet odobri oko 60 posto zahteva proizvođača oružja za izvoz u zemlje koje nisu članice EU ili NATO.

Prema navodima Sputnjika, kosovski Albanci su do sada isplatili Nemačkoj oko 170 miliona eura za kupovinu oružja, opreme i obuku pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga, a sada pregovaraju o isporuci novog kontingenta nemačkih automatskih puška G-36 (Hekler i Koh), kao i tenkova „Leopard 2“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор