Nemački inspektori pretresaju Fijat i Iveko

Nemački istražitelji obavljaju pretres u poslovnim prostorijana Fijat Krajslera (FCA) i CNH Indastrijala u sklopu međunarodne istrage koja se tiče prevara sa emisijama štetnih gasova iz vozila, javlja agencija Rojters.

Istraga ima za cilj otkrivanje ilegalnog softvera koji služi za lažiranje podataka o količinama emitovanih štetnih gasova, a koji se možda koristi u vozilima FCA – Fijatu, Alfa Romeu i Džipu, kao i u Iveco kamionima kompanije CNH Indastrijal.

Tužilaštvo u Frankfurtu je ovim povodom saopštilo da su istrage u Nemačkoj, Italiji i Švajcarskoj fokusirane na određene pojedince u jednoj međunarodnoj automobilskoj kompaniji i jednoj međunarodnoj kompaniji koja pravi komercijalna vozila, ali nije konkretno imenovalo o kojim kompanijama je reč.

Portparol kompanije FCA je, međutim, rekao da su istražitelji posetili neka njihova predstavništva u Evropi sa sudskim zahtevom da im se pomogne u istrazi u Nemačkoj. On je tom prilikom istakao da FCA u potpunosti sarađuje sa vlastima i istražnim organima.

Saopštenje slične sadržine poslao je i CNH Indastrijal, u kojem potvrđuje da su po nalogu suda nemački inspektori takođe posetili neke njihove kancelarije u Evropi, kao i da u potpunosti sarađuju sa vlastima.

I FCA i CNH Indastrijal su pod kontrolom holding kompanije „Eksor“, koja je u vlasništvu italijanske porodice Anjeli. Frankfurtsko tužilaštvo tvrdi da je zabranjeni softver otkriven u Multidžet motorima od 1,3 litra i 1,6 litara koji se koriste u vozilima Alfa Romeo, Džip i Fijat, kao i u komercijalnim dizel motorima za teretna vozila Iveco i Fijat.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор