Srbiju za 20 godina napustilo 14% građana

Prema najnovijim podacima Svetske banke, iz Srbije je u poslednjih 20 godina emigriralo 14 posto žitelja, a godišnje je napusti između 30.000 i 60.000 ljudi, navodi se u saopštenju Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

GIZ je protekle sedmice organizovao u Boru, Majdanpeku i Negodinu informativne sesije u cilju aktivnog povezivanja svih relevantnih aktera u lokalnoj zajednici, koji bi mogli da daju podršku i doprinos u oblasti upravljanja migracijama. Tim povodom, projektna menadžerka GIZ-a Daniela Kostadinova je izvestila da je za devet godina seoska naselja Južne i Istočne Srbije napustilo 19 posto stanovništva.

– Teme sastanaka su i saradnja sa dijasporom, zatim tzv. urodnjavanje aktivnosti i politika i uređivanje iregularnih migracija. Naše aktivnosti obuhvataju obuku timova u svakoj lokalnoj zajednici, koji će raditi na izradi Lokalnog Akcionog plana za upravljanje migracijama.Ukoliko se dobro upravlja ekonomskim migracijama, one mogu da imaju značajne pozitivne strane poput finansijske i filantropske doznake dijaspore, prenosa znanja, veština i inovacija stečenih u inostranstvu, doprinosa ekonomskom rastu matice kroz investicije i povezivanje pripadnika dijaspore sa domaćom privredom – rekla je Kostadinova.

GIZ na polju upravljanja migracijama intenzivno sarađuje sa Ministarstvom za rad, Nacionalnom službom za zapošljavanje i Komesarijatom za izbeglice i migracije Srbije. Kostadinova je objasnila da su ove infosesije jedna u nizu akcija podrške nemačke vlade u partnerstvu sa Komesarijatom za izbeglice, kao i da se takva podrška sprovodi u 17 izabranih lokalnih samouprava u opštinama Pomoravskog, Severnobanatskog, Zaječarskog i Borskog okruga.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор