Poljoprivredni sajam u Novom Sadu od 18. do 24. septembra

Ovogodišnji, 88. po redu Međunarodni sajam poljoprivrede, 53. Sajam lova i rbolova i Sajam ekologije, koji će se održati u Novom Sadu od 18. do 24. septembra, predstaviće posetiocima izložbu mehanizacije, stočarstva i genetskih potencijala, transfere znanja, takmičenje u gastronomiji i još mnogo toga.

Tradicionalne sajamske manifestacije okupiće male proizvođače i velike kompanije iz 17 zemalja, a odvijaće se u skladu sa epidemiološkim merama. Prema najavi organizatora, na Sajmu poljoprivrede će biti organizovana nacionalna izložba stočarstva, genetskih potencijala i organskih proizvoda, ali i defile nagrađenih grla. Takođe, biće organizovana i izložba i ponuda poljoprivrednih mašina, kao i peto Međunarodno takmičenje kuvara.

Manifestacija će okupiti i distributere opreme za lov i ribolov, dok će atraktivnosti doprineti izlagači koji upravljaju zaštićenim površinama i bave se unapređenjem lovstva i ribarstva u Srbiji. Na Sajmu ekologije biće pokrenuto više aktuelnih tema i organizovana edukacija u cilju ekološkog osvešćivanja i čistije životne sredine, prenosi agencija Tanjug.

Ovogodišnja zemlja partner biće Češka, čiji je ambasador u Srbiji, Tomaš Kuhta, tim povodom poručio da je u pitanju idealna prilika za nastavak saradnje dve zemlje, podsetivši da Češka na ovom sajmu redovno učestvuje od 2017. godine. On je izrazio veliko zadovoljstvo time što su se stekli uslovi da se sajam uopšte održi ove godine, s obzirom na to da je epidemiološka situacija ponovo nepovoljna.

– Za Srbiju je veoma važno da se sajam održi, jer se na njemu promovišu domaći proizvodi koji su interesantni stranom tržištu, kao i investitorima. U ovoj godini Srbija je za sedam meseci ostvarila suficit u izvozu prehrambene robe u vrednosti ukupnog izvoza iz 2010. godine, a višak izvoza u odnosu na uvoz ove godine je ostvaren u vrednosti od 1,07 milijardi – rekao je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Senad Mahmutović.

Za ulazak na sajam biće neophodna potvrda o vakcinaciji ili preležanoj infekciji korona virusom, a nevakcinisani posetioci će morati da urade besplatan antigenski test koji će obezbediti organizatori Sajma. Posetioce manifestacije očekuje i nagradna igra u kojoj se mogu osvojiti vredne nagrade kao što su traktor ili pneumatska sejalica.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор