Za dualni model obrazovanja prijavilo se 500 poslodavaca

Za učešće u obrazovanju učenika po dualnom modelu, za sledeću školsku godinu se prijavilo oko 500 poslodavaca koji su podneli 1.000 izjava o spremnosti za uključenje, saopštila je Mirjana Kovačević iz Centra za edukaciju i dualno obrazovanje Privredne komore Srbije (PKS).

Kako je precizirala, ove kompanije će otvoriti oko 4.300 mesta za obrazovanje učenika kroz rad, a po realizaciji upisa u školsku 2024/25 godinu videće se i da li će svako od ovih mesta biti popunjeno, prenosi agencija Tanjug.

– Tradicionalno najveću tražnju pokazuje sektor mašinske industrije, kao i obrada metala, pa su među traženim profilima iz ovog sektora bravar-zavarivač, industrijski mehaničar, operater mašinske obrade rezanjem. Tu su i tehnike za kompjutersko upravljanje CNC mašinama, elekrotehnika je takođe veoma važna našim privrednicima, te su električar i tehničar mehatronike među najtraženijim profilima. Traženi su takođe i trgovci, kuvari i konobari – navela je Kovačevićeva.

Ona je dodala da je u ovoj godini velika potražnja i u sferi poljoprivrede i prerade, odnosno proizvodnje hrane, budući da su traženi profili poput pekara, poljoprivrednih tehničara i operatera u prehrambenoj industriji.

– U ponudi za sledeću školsku godinu nalazi se i 10 novih obrazovnih profila – tehničar računara, tehničar za administriranje računarskih mreža, vozač motornih vozila, elektrotehničar za elektroniku na vozilima, tehničar elektronike i automatike, kozmetički tehničar, poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija, polagač obloga, dekorater zidnih površina i mehaničar grejne i rashladne tehnike – navela je Kovačevićeva i dodala da na jugu Srbije tradicionalno postoji potražnja za građevinskim profilima kao što su rukovalac građevinskom mehanizacijom i operateri osnovnih građevinskih radova.

Što se tiče daljih koraka, ona je rekla da će informacija o prijavama poslodavaca biti dostavljena Kancelariji za dualno obrazovanje Ministarstva prosvete i na njoj će se zasnivati konkurs za upis u srednje škole, koji se obično objavljuje u maju. Privredna komora će prvo, objasnila je, u martu mesecu organizovati dan otvorenih vrata za dualno obrazovanje, kako bi informisala učenike i njihove roditelje.

Inače, za svaki čas proveden u učenju kroz rad učenici imaju pravo na naknadu od firmi u iznosu 70 posto minimalne cene rada, a sledeće školske godine će moći da ostvare i dodatnu finansijsku podršku ukoliko se opredele za neko od deficitarnih zanimanja. Kako je rekla Kovačevićeva, Kancelarija za dualno obrazivanje je najavila da je u pitanju iznos od 5.000 dinara, a ova podrška vlade istovremeno će se odnositi i na privrednike koji će uložena sredstava moći da povrate u iznosu do 50 posto naknade isplaćene učenicima.

U Srbiji je do sada kroz sistem dualnog obrazovanja prošlo, ili se još uvek školuje, 15.800 učenika, 186 škola, 950 kompanija, a taj broj će u sledećoj školskoj godini biti povećan na 1.100. Kako navode u PKS, 50 posto ovako obrazovanih mladih ostaje da radi u struci, a četvrtina ostaje da radi u kompanijama u kojima je sticala prva radna iskustva, dok se za one koji nisu ostali ni u struci ni u kompaniji računa da su nastavili školovanje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор