Nemačka ipak odobrila smanjenje poljoprivrednih subvencija

Nemački parlament je u petak odobrio rebalans budžeta za 2024. godinu, kojim se podrazumeva i kontroverzno smanjenje subvencija za poljoprivredni dizel, zbog čega su poljoprivrednici protestovali širom zemlje.

Za budžet od 477 milijardi eura je glasalo 388 poslanika, a 279 je bilo protiv. Novi nivo zaduženja zemlje biće ograničen na 39 milijardi eura, što je u skladu sa pravilom o „kočnici duga“, prenosi Politiko.

Inače, glasanje o budžetu za ovu godinu bilo je odloženo nakon što je nemački ustavni sud u novembru svojom odlukom stvorio u nemačkim finansijama manjak od 60 milijardi eura, primoravši tako vladajuću koaliciju Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD), Stranke slobodnih demokrata (FDP) i Zelenih da smanji troškove.

Uz sukobe i teške kompromise, vladajuća koalicija se saglasila da zadrži ključno finansiranje zelene tranzicije i subvencije za privlačenje investicija u buduće tehnologije poput baterija i mikročipova.

U nemačkom parlamentu u narednim mesecima treba očekivati dalje sukobe među članovima koalicione vlade, s obzirom na to da uskoro počinje debata o budžetu za 2025. godinu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор